Tieleman en Dros

dopwerwtenblik t en d   Eén van de belangrijkste conservenfabrieken in Leiden was Tieleman en Dros

tielemann en dros

Mee naar Milaan

 Eén der bekendste vertegenwoordigers van de Leidse conservenindustrie was de fima Tieleman en Dros, opgericht op 8 mei 1877. De fabriek bracht grote levendigheid. Schuiten vol groenten werden via de Oude Rijn, de Middelste Gracht in geboomd. Hele huisgezinnen verdienden wat bij met peen schoonmaken of bonen doppen. De firma had een open oog voor moderne bedrijfsvoering en uitgekiende public relations. De heer H.W. Tieleman reisde heel Nederlandsch-Indië af om het afzetgebied

doppen voor t en d leids gezin in de mirakelsteeg, 1957 (foto herman kleibrink

Bonen doppen voor T en D in de Mirakelsteeg. Foto Herman Kleibrink 

van ‘Merk Molen’, aldaar te vergroten. En toen in 1935 de interland-voetbalwedstrijden in Milaan volop in de belangstelling stonden, pikte T. en D. een graantje mee, door de K.N.V.B. een partij blikgroente als fourage voor de spelers  en begeleiders aan te bieden. Op de foto zien we van links naar rechts de heren Baljon, A. Dros, Staal en Van Droge, voor het kantoor van de K.N.V.B. met de tekst: ‘Merk MOLEN gaat meer naar MILAAN.

Bekend waren ook de sedert 1927 uitgegeven albums met molens en later klederdrachten, waarvoor men de plaatjes kon verzamelen. Toen in 1927 de fabriek vijftig jaar bestond, kwam er onder meer een gelukwens van Clinge Doorenbos, op rijm natuurlijk:

middelste gracht

Middelste Gracht

reclame t en d‘Ieder kent uw galantinesEn uw snert en uw paté

Uw pastei, gehakt, Uw lunchtong

Leidsche Hutspot en haché

Met uw zuur verzoet Gij ’t leven

Door zoet-zuren overvloed

Met uw vruchtenlimonades

Maakt Gij ’t leven sappig, zoet.’

etiket t en d

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s