Driekoningen

dia-0067 - kopie   Zes januari is de twaalfde Kerstdag, het feest van Driekoningen

driekoningenfeest-de-koning-drinkt-c-1661-jan-steen-afbeelding-mauritshuis-1

Driekoningen door Jan Steen

Op zes januari, de 12de kerstdag, wordt het laatste van de feesten gevierd, die licht moeten brengen in de sombere midwinter. De oude Romeinen vierden hun feesten gewijd aan Saturnus, de god van het graan en het huwelijk. De mensen verkleedden zich

kinderbisschop en leerlingen als priesters

De koorknaap wordt bisschop

en de rollen werden omgedraaid. De meester werd slaaf en de slaaf de baas voor één dag. Er werden overvloedige maaltijden aangericht waarbij de armen niet werden vergeten. Het christendom veranderde die dag in het feest van het licht, de doop van Christus en de openbaring aan de wijzen die de ster volgden. Later veranderd in de komst van de drie koningen, die de mensheid vertegenwoordigen. Blank en zwart en alle leeftijden. Caspar van 20, Melchior 40 en de oude Balthasar met zestig jaar. Ondanks de christelijk laag over het feest, bleven de oude heidense gewoonten voortbestaan. Er werden grote maaltijden aangericht, waarbij brood werd gegeten waarin een boon was verstopt. Wie de boon trof was koning. Daarna werden lootjes getrokken en men werd gebombardeerd tot

driekoningen_feestdag cornelis troost

Driekoningen door Cornelis Troost

rentmeester, of kok, raadsman of speelman. Iedereen deed zijn best om die rol naar behoren te spelen. Als de koning een slok nam werd er geroepen ‘De koning drinkt’, dan moest iedereen ook een slok nemen anders werd zijn gezicht zwart gemaakt. De feesten liepen vaak nogal uit de hand, zoals we op oude schilderijen kunnen zien. Langs de deur trokken armen verkleed als drie koningen, één van hen met een ster aan een stok. Ze hoopten op lekkernijen die overbleven van de maaltijden van de rijken. Later werd dat net als Sint Maarten vooral een kinderfeest dat in delen van het land nog altijd gevierd wordt. 

jacob jordaens de koning drinkt

De Koning drinkt door Jacob Jordaens 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s