Asbest

MEV-10474018 - © - Mary Evans / The National Archives, London. Englan  Het leek zulk handig en ongevaarlijk spul

MEV-10474018 - © - Mary Evans / The National Archives, London. Englan

Jackson’s asbestos pipes, 1901

Als er nu een stukje asbest wordt ontdekt in een huis, of vrijkomt bij brand breekt de hel los. Er verschijnen gemaskerde mannen met witte pakken en uiterst omzichtig wordt de asbest verwijderd. In de oudheid had men daar geen weet van. De Vestaalse Maagden gebruikten asbestpitten voor hun langdurig brandende lampen. Karel de Grote was trots op zijn onbrandbare tafelkleed van asbest. Als kind peuterde ik graag aan de asbestplaatjes die mijn grootmoeder op het gasfornuis gebruikte. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd asbest intensief gebruikt in de bouw, hoewel men al sinds de Jaren Veertig had bewezen dat asbest schadelijk is voor de gezondheid. Pas in de Jaren Tachtig kwam een verbod op het gebruik van asbest. We kunnen ons nu niet meer voorstellen dat in het begin van de vorige eeuw asbest werd gebruikt om pijpen te maken voor tevreden rokers. Onlangs kwam ik een reclameplaat tegen met mannen die onbewust ‘een zware pijp’ hebben gerookt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s