De Kraamkamer

001 012 m Der gewickelte Prinz von Urbino in der Wiege, 1605, Gemälde von Federico Barocci (1528-1612) 1605  Een kind krijgen was in het verleden een riskante zaak

Bakermat

Als het kind levend ter wereld was gekomen, werd het gewassen en gebakerd. Het hoofdje, het lijf, de armen en de benen werden met doeken omwonden om te voorkomen dat de schedel zou vervormen of de armen en benen krom zouden groeien. Dan werd de vader geroepen om het ‘wikkelkind’ in ontvangst te nemen. Daarmee verklaarde hij dat hij het kind erkende.

001 012 t NL-HlmNHA_53002107

Een jongen komt medicijnen brengen voor de kraamvrouw.Aquarel van H. Schwegman uit 1808. ( Noord Hollands Archief, Haarlem)

De moeder bleef nog zeker negen dagen in bed. Vaak verloor zij veel bloed of kreeg de gevreesde kraamvrouwenkoorts. De familieleden slopen door het huis. De deurklopper werd bekleed met rode stof en daarover kwam een kanten kleedje. Een ‘kraamkloppertje’ betekende dat er geen lawaai mocht worden gemaakt en dat schuldeisers een poosje moesten wachten met hun onrust brengende rekeningen.

001 012 u RP-P-OB-84.108 Kanten kraamkloppertje, ca. 1750, anoniem, 1774 - 1776

De baker had het druk. Zij verzorgde moeder en kind. De kamer werd flink verwarmd en er mocht geen raam of deur openstaan. De natte luiers werden op een metalen mand gelegd, waarin een testje met kooltjes gloeide.

001 012 p Brakenburgh,_Richard_-_Celebration_of_a_Birth_-_Google_Art_Project

Geboortefeest. Schilderij door Richard Brakenburch uit 1683. (Dulwich Picture Gallery, Londen)

In de benauwde kamer hing een weeë lucht. Maar dat mocht de pret niet drukken. De moeder kreeg anijslikeur, dat was goed voor de borstvoeding en voor het herstel van de baarmoeder. Voor de kinderen werden anijskorrels gesuikerd, waardoor ze een staartje kregen en muisjes werden genoemd. De familie en de buren kwamen feliciteren. Zij 001 012 n imgp5632_bewerkt-1 geboortelepel zie tekstnamen geschenken mee. De grootouders gaven vaak een zilveren geboortelepel waarin ze door de zilversmid naam en datum van de boreling hadden laten graveren. De gasten dronken kandeel, dat is brandewijn met ei, kaneel en kruidnagels. Er werd stevig gedronken en menigmaal zwierden de gasten na een kraambezoek zingend over straat. De dominees spraken er schande van en in veel plaatsen werden kraamfeesten verboden.

Dit is een fragment uit het hoofdstuk De Kraamkamer in mijn boek: Van Kamer tot Kamer

001 Low_Omslag_vankamertotkamer

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s