Pinky en Blue Boy

002 detail Pinky   Een schatrijke Amerikaan kocht twee intrigerende schilderijen

Henry A. Huntington (1850-1927) was een Amerikaanse zakenman die veel geld verdiende met het ontwikkelen van land in Californië en het aanleggen van spoorlijnen. Hij verzamelde boeken en schilderijen. In 1921 kocht hij het beroemde schilderij ‘Blue Boy’, van Thomas Gainsborough. De Britten waren woedend dat het topstuk uit Engeland verdween. Het was nog even te zien in de National Gallery in Londen en trok tienduizenden bezoekers, daarna werd het ingepakt. De directeur schreef spijtig achterop het schilderij ‘Au Revoir’. In 1927 kocht Huntington nog een schilderij in

002 henry e huntington

Henry Edward Huntington 

Engeland, ditmaal een in het roze gekleed meisje, dat Pinky werd genoemd. Zijn erfenis werd onder meer besteed aan de bouw van een bibliotheek in San Marino (Cal.) met een kunstgalerij en een botanische tuin. Pinky en Blue Boy kwamen tegenover elkaar te hangen en waren weldra de lievelingen van het publiek. Allerlei verhalen over de twee deden de ronde. Ze werden de Romeo en Julia van de 20ste eeuw genoemd. Er werden reproducties en prentbriefkaarten van de twee gemaakt, porseleinen poppetjes en aardewerk met hun afbeeldingen. Ze werden het onderwerp van verhalen en films. Wie waren Pinky en Blue Boy in werkelijkheid.

4.2.7

Blue Boy

De jongen heette in werkelijkheid Jonathan Buttall. Zijn vader was een schatrijke zakenman. Hij had onder meer bezittingen in Ipswich en waarschijnlijk heeft hij daar de toen al beroemde Thomas Gainsborough (1727-1788) ontmoet, die er enige tijd woonde met zijn gezin. In ieder geval wist hij hem te vinden, toen hij omstreeks 1770 een levensgroot portret wilde laten maken van zijn toen bijna 18 jarige zoon. Gainsborough was direct gecharmeerd van de jongen. De twee deelden onder meer een grote

002 zelfportret Thomas Gainsborough

Thomas Gainsborough (zelfportret)

belangstelling voor muziek. Gainsborough nam zich voor van het portret iets bijzonders te maken. Het moest een hommage worden aan Anthony van Dyck. Jonathan moest tijdens het poseren een quasi 17de eeuws blauw pakje aantrekken. Aanvankelijk werd er aan zijn rechterhand een opspringend hondje geschilderd, maar dat vond de schilder toch te veel afleiden en hij overschilderde het dier met een hoed, zoals recent onderzoek heeft uitgewezen. De ‘Blue Boy’ werd gezien als één van de beste portretten van Gainsborough. Het hing aanvankelijk in het huis van Jonathan, maar toen de zaken niet zo goed gingen verkocht hij het schilderij. In de jaren daarna verhuisde het regelmatig van eigenaar tot het in handen kwam van Huntington en naar Californië verdween.

002 Pinky

 

Pinky

Het schilderij van Pinky is ongeveer 25 jaar later geschilderd. Het afgebeelde meisje heet Sarah Barrett Moulton. Ze werd in maart 1783 geboren op Jamaica en was het oudste kind van een rijke planter, die zijn kapitaal had verdiend met suiker, rum en slaven. In het gezin noemde iedereen haar Pinky. Na Sarah werden er nog drie jongens geboren in het gezin. Vader Moulton ging er vandoor toen Sarah zes jaar oud was. De moeder en grootmoeder namen de zorg voor het gezin op zich. Toen Sarah negen jaar was, werd ze met twee van haar broertjes naar Engeland gestuurd voor een goede scholing. Haar

002 thomas-lawrence-self-portrait

Thomas Lawrence (zelfportret) 

grootmoeder miste het meisje enorm. Toen Sarah elf jaar was gaf ze familie in Engeland opdracht om een levensgroot portret van haar te laten maken en dat naar Jamaica op te sturen. De keuze viel op de in zijn tijd beroemde portretschilder Thomas Lawrence (1769-1830). Het werd een afbeelding van een frivool gekleed zelfbewust meisje. Haar lichte japonnetje wappert in de wind. Nauwelijks was het schilderij klaar of Sarah werd ziek en overleed. De dag na haar begrafenis werd het portret geëxposeerd in de Royal Academy op de jaarlijkse tentoonstelling. Het schilderij bleef tot 1910 in de familie en kwam toen in de handel. In 1927 kocht Huntington het schilderij, dat hij uitstekend vond passen bij zijn Blue Boy. Kort daarop stierf Huntington op de operatietafel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s