‘Fairy Fitzgerald’

001 John anster Fitzgerald afb   De Victoriaanse kunstenaar John Anster Fitzgerald was gek op sprookjesfiguren

001 Fitzgerald,_Attacking_a_Bat ca 1860

Elfjes vallen een vleermuis aan 

John Anster Christian Fitzgerald was de zoon van een weinig bekende dichter en de kleinzoon van een kolonel die in het Nederlandse leger had gediend. Er is weinig over hem bekend. Zelfs zijn geboortedatum staat niet helemaal vast, de meesten houden het op 1819. Fitzgerald was een autodidact, maar hij was zo goed, dat hij lid kon worden van

001 John_Anster_Fitzgerald ca 1880

Fitzgerald 

de Royal Society of British Artists en de Royal Watercolour Society. Hij was gek op sprookjes en bijna al zijn aquarellen verbeelden een wonderlijke wereld van elfjes, geesten en sprookjesfiguren. Een genre dat geweldig aansprak in de Victoriaanse tijd. Hij maakte ook illustraties voor kerstnummers van The Illustrated Londen News. Fitzgerald trouwde in 1849 met Mary Ann Barr. Het stel kreeg twee jongens en twee meisjes. Het jongste meisje erfde het talent van haar vader en was succesvol met beelden en tekeningen. John had nauwelijks contact met andere kunstenaars. Hij werkte rustig thuis of ging 001 John Anster Fitzgeraldnaar zijn geliefde Savage Club in Londen. Als zoveel beeldende kunstenaars en schrijvers van zijn tijd was hij een fervent gebruiker van laudanum, een tinctuur op basis van opium. Boze tongen beweren dat zijn gebruik van drugs zich duidelijk weerspiegelt in zijn werk. Fitzgerald stierf in 1902, niet in zijn club zoals hij altijd had gewenst. Zijn werk bracht in zijn tijd redelijke prijzen op, maar is nu zeer gewild en kostbaar. Het werk hangt in musea zoals de Tate Gallery of is in particulier bezit.

001 Fitzgerald,_Death_of_the_fairy ca 1860

Dood van een elfje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s