Belle op het bal

001 zuylen-primair_5808b566021cb-800x450   Op haar eerste bal sloeg Belle van Zuylen een enorme flater

001 Huy1690 residence from Constantijn Huygens (left), Plein in The Hague. 1690

Het Plein in Den Haag, links het huis van de hertog, midden het Mauritshuis

Op de hoek van Plein en Lange Poten in Den Haag staat het vroegere Ministerie van Justitie, een pompeus 19de eeuws gebouw dat nu deel uitmaakt van het Tweede Kamer complex. Op deze plaats stond tot het midden van de 19de eeuw het huis dat Constantijn

001 belle van zuylen pastel Maurice Quentin de la Tour Museum d art et d historie geneve

Belle van Zuylen

Huygens daar in de 17de eeuw had laten bouwen. Het leek op het Mauritshuis maar was nog groter en mooier. Toen het huis werd gesloopt bleven onder meer beschilderde plafonds bewaard. Ze werden overgebracht naar het nieuw gebouwde ministerie en sieren nu de werkkamers van de CDA- fractie. Belle heeft die plafonds kunnen zien. In haar tijd woonde in het Huygenshuis de Hertog Lodewijk Ernst van Brunswijk-Wolfenbuttel.   De “dikke hertog” werd hij spottend genoemd. De hertog was voogd van de jonge Prins van Oranje, de latere stadhouder Willem V, nadat diens vader jong was overleden. De hertog gaf op een keer een groot bal waarvoor allerlei belangrijke gasten uitgenodigd waren, onder wie de heer en mevrouw Van Tuyll van Serooskerken.  Zij reisden naar Den Haag en namen hun toen 18

001 lodewijk_ernst_van_brunswijk

De Hertog van Brunswijk

jarige dochter Belle mee. Belle keek haar ogen uit naar alle pracht en praal en was zoals altijd op zoek naar interessante ontmoetingen. Opzij van de dansende gasten zag zij een officier in een prachtig uniform met een band om zijn hoofd even boven het linkeroog. Het was Constant de Rebecque, heer van Hermenches, een Zwitserse officier in dienst van de Nederlandse overheid. Hij was 37 jaar, getrouwd en stond in heel Den Haag bekend als een echte rokkenjager. Voor haar ouders beseften wat er gebeurde stevende Belle op de man af en zei tegen hem: “Monsieur, vous ne dansez pas? ”. (Meneer, danst u niet ?). Dat een deftig jong meisje zo vrijmoedig optrad was ongehoord. De

001 rebecque (1)

Constant Rebecque

officier was gecharmeerd van Belle. Haar ouders wisten niet hoe gauw ze Belle van het bal moesten afvoeren, maar het contact was al gelegd. Hoewel er tussen Belle en Constant slechts sprake was van een korte ontmoeting, schreven zij elkaar talloze brieven. Een voor die tijd vaak vrijmoedige correspondentie. In het begin ging dat tamelijk stiekem. Er is het verhaal dat de moeder van Belle verbaasd en ontzet met een brief aankwam van d’Hermenches die voor Belle bestemd was. Belle deed daar heel achteloos over en gooide de brief nonchalant in het vuur alsof het haar niet aanging. Een daad waarover ze zich bij Constant uitvoerig verontschuldigde want de correspondentie tussen beiden ging even intensief verder.

001 Slot 1770 tek D.A.Clemens

Slot Zuylen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s