Honger

images (3)   Soms is El Niño zo heftig dat de gevolgen verschrikkelijk zijn zoals in 1876-1879 in China

download

Kinderen worden naar de markt gebracht voor de verkoop

Af en toe wordt het klimaat flink van streek gebracht door El Niño, Spaans voor ‘jongetje’, een naam gegeven door Peruviaanse vissers, omdat het verschijnsel zich meestal rond kerstmis manifesteerde en de associatie met het kerstkind werd gemaakt. El Niño veroorzaakt, stormen, regen en vooral in Azië droogte. In de jaren 1876 tot 1879 was de droogte ernstig en langdurig. Het gevolg was dat de mensen hun spullen gingen verkopen om de laatste restjes steeds duurder wordend voedsel te kunnen betalen. Daarna werden de ossen geslacht en de huisdieren opgegeten. Regen bleef uit, ook het jaar daarop. De mensen aten bladeren, klei enimages (2) plantenwortels. Er was sprake van kannibalisme. Ouders brachten hun kinderen naar de markt om ze te verkopen. Missionarissen en Britse kooplui in Shanghai probeerden het westen te overtuigen van de verschrikkelijke ramp die gaande was. Er werden tekeningen gemaakt van de ellende in imagesChina, die werden gepubliceerd in de westerse kranten met een smeekbede om hulp. Er werden flinke bedragen opgehaald, maar het was een druppel op een gloeiende plaat. Eindelijk, eind 1879 begon het te stortregenen. Heel langzaam herstelde zich het gewone leven. Maar de maatschappij was volkomen ontworteld en vormde een voedingsbodem voor corruptie en opstanden. Alleen al in Noord-China waren naar schatting 10 miljoen mensen omgekomen.

images (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s