Gevreesde vrouwen

001 piraten   Niet alle piraten waren mannen 

001 General_History_of_the_Pyrates_-_Ann_Bonny_and_Mary_Read-58af55f53df78cdcd8780465 Ann Bonny and Mary Read. Engraved by Benjamin Cole[2] (1695–1766

Ann Bonny en Mary Read 

Rechter William Cormac was een aanzienlijk man in het 18de eeuwse Ierland. Maar hij werd hopeloos verliefd op het dienstmeisje in het gezin. Die raakte zwanger van hem en kreeg een dochtertje, dat Ann werd genoemd. De rechter zag geen andere oplossing dan te vluchten. Hij liet zijn gezin en zijn werk achter en reisde met het dienstmeisje en het kind naar Amerika, waar hij ging wonen in Charleston. Toen Ann daarvoor de leeftijd had werd zij uitgehuwelijkt aan een man voor wie zij niets voelde. Op een dag maakte Ann kennis met de onstuimige zeeman Jack Rackham, die ‘Calicot Jack’werd genoemd, naar zijn kleding. (Calicot is een op linnen lijkend katoen). Jack stelde de oude Cormac

Mary Read (1690-1720) english woman pirate, engraving, colorized document

Ann Bonny 

voor om zijn dochter te kopen. Toen daarop niet werd ingegaan, maakte hij een vermetel plan. Ann moest zich verkleden als zeeman. Jack verzamelde wat kornuiten en in de nacht sloop de bende aan boord van een schip. De onthutste vermanning kon kiezen: meedoen of wegwezen. Het schip koos zee en er begon een avontuurlijk bestaan van vechten en roven in het Caribisch gebied. Ann wist zich danig te weren. Op den duur wist de bemanning dat Ann een vrouw was en dat zij er verstandig aan deden haar te respecteren. Op een dag werd weer eens een schip overvallen. Een matroos vocht als een leeuw. Die kunnen we goed gebruiken dacht Rackham en hij nam de vechtersbaas in dienst op zijn kapersschip. Na verloop van tijd nam de nieuweling Ann in vertrouwen en vertelde dat zij ook vrouw was. Ze heette Mary Read en had een merkwaardig leven achter de rug. Haar moeder kreeg als eerste kind een jongetje dat spoedig stief. Daarna kreeg ze een meisje dat Mary

001 SS2478232

Jack, Bonny en Mary 

werd genoemd. De vader van het gezin ging er vandoor. Mary werd door haar moeder opgevoed als een jongen. Ze ging naar zee, vermomd als matroos. Ze werd verliefd op een Vlaamse soldaat en de twee gingen in Holland wonen. Het prille geluk kwam snel tot een eind toen de man overleed. Mary ging weer naar zee. Ann en Mary konden het goed met elkaar vinden. Zo goed, dat Jack dacht dat zijn vriendin hem ontrouw was. Hij werd jaloers en toen zat er niets anders op dan te vertellen dat Mary evenals Ann  een verklede vrouw was. Jack begreep dat hij plotseling twee vrouwen onder zijn hoede had. Het leven van vechten en drinken ging door totdat de kapers werden aangevallen door een marineschip. Na een hevig gevecht werden de kapers gevangen genomen en veroordeeld tot de strop. Mary en Ann kregen gratie omdat ze beiden zwanger bleken te zijn.

001 pirate-ship_orig (1)

Jack werd opgehangen. Ann zou hem nog hebben toegebeten: ‘Als je had gevochten als een man, had je nu niet gehangen als een hond’. De twee vrouwen werden opgesloten. Van Ann is bekend dat ze tachtig jaar is geworden. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s