Algerijnse piraten

001 Algiers_xebec   Adriaan van der Kam wilde weer graag naar zee. Dat pakte verkeerd uit 

001 RP-P-OB-84.484 Redding van Adriaan van der Kam, 1755, Philippus Velijn, naar Jacob Smies, 1823 - 1829 in gevehct met Algerijnen

Adriaan wordt gered door Spanjaarden 

Adriaan van der Kam gaf zijn veilige baantje als commandeur bij de admiraliteit van

Zeeland op. Zijn hart trok naar de zee en hij wilde weer varen en handel drijven. Dat brak hem op in het voorjaar van 1755. Hij voer met een fregat naar Venetië, maar werd onderweg overvallen door drie vijandelijk Algerijnse schepen. Het schip werd naar

001 220px-Mola_Pirata

Noord-Afrikaanse piraat 

Algiers gesleept. Van der Kam en zijn mannen werden vreselijk gemarteld en vervolgens verdeeld over enkele Xebecqs, dat zijn snelle lichte vaartuigen op de Middellandse Zee. Op 14 april maakte de onbekwame stuurman een navigatiefout waardoor het schip richting Alicante voer. Daar werd alarm geslagen en enkele Spaanse schepen voeren de Xebecqs tegemoet. Er volgde een verschrikkelijk gevecht dat een volle dag duurde. De Hollanders zaten al die tijd gevangen achter in het schip. Tenslotte was de Xebecq volkomen lek geschoten en begon te zinken. Van der Kam en zijn mannen werden gedwongen het gat te stoppen met een zeil. Zodra de Algerijnen uit het zicht waren trok Van der Kam het zeil weg. Het schip maakte water en de bemanning sprong overboord. Van der Kam schreeuwde naar de Spanjaarden dat zij gevangen christenen waren. Ze werden gered en ondergebracht in een lazareth in Carthena. Van der Kam keerde na verloop van tijd veilig terug in Zeeland en schreef een boekje over zijn avontuurlijke reis.

pirati-barbareschi

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s