Een dominee in travestie

Musketier-door-Jacob-de-Gheyn  Dominee Sapma werd niet orthodox genoeg bevonden 

010097002829 Ds. Sapma ontsnapt

Dominee Sapma ontsnapt in de kleren van zijn vrouw uit het Tuchthuis 

De verdraagzaamheid was ver te zoeken toen in 1618 in Dordrecht een groot aantal predikanten bijeen kwam in een synode om orde op zaken te stellen in de Gereformeerde Kerk. Dominees die niet orthodox genoeg waren werden buitengesloten. Zo moest ds. Dominicus Sapma, predikant te Hoorn, zich verantwoorden. Hij zou niet zuiver genoeg zijn in de leer. Tijdens zijn verblijf in Dordrecht werd alvast zijn huis in Hoorn ontruimd, voor de komst van een nieuwe predikant. Zijn hoogzwangere vrouw

074e698cd3

De Vierschaar in het oude stadhuis op de Dam 

stond op straat. Ze schreef in paniek een brief aan haar man. De dominee kreeg geen toestemming om naar Hoorn te reizen. Hij liet de synode kletsen en reisde per schip naar Hoorn. Kort daarop werd hij verbannen. Dat ging met veel geweld gepaard. Er braken rellen uit in Hoorn toen hij met zijn vrouw en pas geboren kind de stad moest verlaten. Gehuurde Zwitserse soldaten kregen bevel met scherp te schieten. Er vielen zes a zeven doden en veertig gewonden. Sapma vertrok naar het zuiden. Maar hij bleef overal in het land in het geheim preken. In Amsterdam zag een vrouw uit Hoorn hem lopen. ‘Daar gaat Sapma, die ons getrouwd heeft’, zei ze tegen haar man. Er werd kabaal gemaakt en Sapma werd vastgezet onder het stadhuis en later naar het tuchthuis aan de Heiligeweg gebracht. Na verloop van tijd mocht Grietje zijn vrouw hem bezoeken. In het gevang wisselde zij met haar man van kleren. Tegen de avond vertrok Sapma in de vrouwenkleren en ontsnapte. Een week later werd zijn vrouw vrijgelaten. Na jaren werden de teugels wat gevierd. Sapma keerde in 1630 terug in Hoorn en werd predikant van de Remonstrantse kerk. Zijn zoon Benjamin werd predikant te Dokkum. Ook hij werd te licht bevonden en enige tijd vastgezet in het Blokhuis in Leeuwarden.   

RP-P-AO-14-42 De synode van Dordrecht, 1618, François Schillemans toegeschreven aan naar François Schillemans

De Synode van Dordrecht in 1618/1619

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s