Quassie

quassie-in-eugene-sue   Hij was iemand met bijzondere talenten 

Blake_after_John_Gabriel_Stedman_Narrative_of_a_Five_Years_copy_2_object_15-detail Huntington Libr. Californie VS

Quassie was een zondagskind en kreeg daarom als naam Quassie, zondag in Ashanti taal. Quassie was een bijzonder kind, hij had niet alleen de gave om de toekomst te

153 Quassiebita of Bitterkruid

Quassiebiter of Bitterkruid

voorspellen, maar hij was ook al jong bezig met geneeskrachtige kruiden. Hij werd bekend tot in de verre omtrek als bukuman (ziener) en dresiman (genezer) . Hij werd door de planters gebruikt om de slaven aan te wijzen die een misdaad hadden begaan. Omdat ze vast geloofden in de helderziendheid van Quassie, verraadden ze zich door hun onzekerheid. De gouverneur hoorde van de kundige slaaf en kocht hem in 1744. Elf jaar later werd hij vrij verklaard, maar hij moest wel in dienst blijven van de Nederlandse overheid. Quassie voelde zich steeds meer gelijk aan de blanken. Tegen een plantage eigenaar viel hij een keer uit met de woorden: ‘Ik ben wel een Neger, maar zulken Neger als ik ben, is meer waard als tien blanken’. Quasie verdiende veel geld met zijn genezingen en zijn kruiden. Er is zelfs een kruid naar hem vernoemd ‘Kwasibita’. In het Nederlands ‘bitterhout’. De wortel daarvan helpt tegen malaria, hoge bloeddruk, suikerziekte en andere kwalen.

Planters waren gewend om hun dagelijkse portie jenever te drinken uit bekertjes

Blake_after_John_Gabriel_Stedman_Narrative_of_a_Five_Years_copy_2_object_10

Een slavin geeft een planter zijn morgendrankje 

gesneden uit bitterhout. Ongemerkt kregen ze zo de werkende stoffen binnen. Zijn verlangen naar geld en de behoefte om zich gelijk aan de blanken te voelen, bracht hem ertoe om Marrons te verraden. De weggelopen slaven werden opgepakt en vreselijk gestraft. Op een dag brak er brand uit op de plantage Capurica, waarbij ook het huisje van Quassie werd verwoest. Op hoge toon eiste hij schadevergoeding, maar de eigenaar van de plantage beweerde dat Quassie zelf de oorzaak van de brand was. Quassie was woedend. Hij reisde naar Nederland en werd ontvangen door stadhouder Willem V. Het kreeg voor elkaar dat zijn huis werd herbouwd en hij ontving zelfs voor de rest van zijn leven een toelage, bovendien kreeg hij van de stadhouder een fraaie rok en een gouden penning. Quassie leed aan lepra, maar hij bereikte een hoge ouderdom en overleed in mei 1787. Hij is een omstreden figuur in de Surinaamse geschiedenis. Geprezen om zijn kundigheid,veracht om zijn verraad.

Bij zijn dood verschenen allerlei gedichten zoals dit grafschrift van P.F. Rood:

‘Hier rust een Grysaart, die in d’omkreits van zyn leeven,

Aan ’t Land van goed en kwaad veel blyken heeft gegeeven,

Die en den Neger, en den woesten Indiaan,

Om zyne Toover-Konst, steeds deedt verwondert staan !

Indien dit Volk die konst naar waarde wist te noemen.

Het zou hem thans APOL, in plaats van Quassie noemen.’

De tekeningen zijn van John Gabriël Stedman. Hieronder een gestrafte slavin en een opstandige slaaf. 

Blake_after_John_Gabriel_Stedman_Narrative_of_a_Five_Years_copy_2_object_8rebel negro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s