Een begrafenis in Paramaribo

001 d SK-A-4481 (2)   In maart 1843 overleed de geliefde pater Johannes Vitus Janssen 

001 a SK-A-4481 De begrafenis van pastoor Joannes Vitus Janssen (1803-43) in Paramaribo, anoniem, 1843 - 1845

In maart 1843 breekt in Paramaribo dysenterie uit. Er sterven veel mensen. De drie katholieke priesters in Suriname maken zich ernstig zorgen. Eén van hen is de pas een half jaar daarvoor gearriveerde Petrus (Peerke) Donders, die later bekend zal worden als de pater van de Indianen en de melaatsen. Een ander is de geliefde Johannes Vitus

001 b SK-A-4481 - kopie

Hoekje van de begraafplaats bestemd voor katholieke slaven 

Janssen. Hij arriveerde in april 1834 en verbaasde zich over: ‘De verschillende kleuren van menschen, zwarte, bruine, koperkleurige, blanken, gekleede, half gekleede, de meeste bijna geheel naakt’. Pater Janssen past zich snel aan, hij is iemand ‘die reeds van de inlandsche kost gebruik maakt, even alsof hij een inboorling is’. Janssen werkt hard en wint het vertrouwen van de Surinamers van welk ras of welke leeftijd ze ook zijn. Hij verliest het van de dysenterie. Hij bezwijkt aan de ziekte en wordt op zondag 13 maart 1843 begraven. De belangstelling is overweldigend. In het Rijksmuseum bevindt zich een anoniem schilderij van de

001 c SK-A-4481 (1)

De pastoor van dienst aan de ingang

begrafenis, op de enkele jaren daarvoor gereed gekomen Rooms-Katholieke begraafplaats. De kist wordt gedragen ‘door twaalf negers in het wit’. Aan het hek staat de dienstdoende pastoor met zijn bonnet met pluim. Achter de baar lopen de twee collega’s van de overledene. Bij het kruis in het midden van de begraafplaats wacht de koster met een stel misdienaars. Verder zien we vertegenwoordigers van het bestuur, militairen en honderden ‘schreijende geloovigen’, verder enkele rijtuigen, een koekverkoper met zijn waar op zijn hoofd en links bovenaan de speciale plek voor de katholieke slaven. De begraafplaats lag aan de Rust en Vredestraat, maar is in 1916 gesloten en geruimd. Wilfried Dierick heeft alles over het schilderij uitgeplozen en gepubliceerd op de site van Buku Bibliotheca Suriname.   

001 e SK-A-4481 (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s