Oud worden, jong blijven

SK-A-4293 De legende van de bakker van Eekloo, Cornelis van Dalem (kopie naar), 1550 - 1650 - kopie  Het wordt tijd voor een nieuwe kop 

SK-A-4293 De legende van de bakker van Eekloo, Cornelis van Dalem (kopie naar), 1550 - 1650

De bakker van Eekloo, naar Cornelis van Dalem. Bruikleen van het Rijksmuseum aan het Muiderslot.

Het verlangen om oud te worden en jong te blijven is van alle tijden. In het Muiderslot is een schilderijtje te zien met de bakker van Eekloo. Het vertelt het verhaal van de bakker waar je je hoofd kon laten overbakken. Met een flink mes werd je hoofd afgekapt en

Bron der Jeugd, door Erhard Schön, Neurenberg circa 1520

Bron der jeugd door Erich Schön, Neurenberg ca 1520

werd er tijdelijk een kool op de romp gezet. Koolbladen stelpen het bloed wisten de chirurgijns. Het hoofd werd gekneed, gefatsoeneerd en ingesmeerd met eigeel en ging dan in de oven. Niet te lang want dan ontstond een ‘heethoofd’, niet te kort want dan had je een ‘halve gare’. Vervolgens werd het nieuwbakken hoofd herplaatst en zag het eruit of het ‘gebotoxt’ was. Om jong te blijven waren er ook geheimzinnige bronnen. Er zijn allerlei prenten van bronnen en vijvers waarin oude rimpelige en kreupele mannen en vrouwen een bad nemen en er jeugdig en glad weer uitkomen. De mooiste afbeelding is wel een schilderij van Lucas Cranach, ‘Der Jungbrunnen’ in de Gemäldegalerie’ in Berlijn. Links worden de bejaarden aangevoerd, rechts springen ze jong en fris uit het  bad. 

005 Lucas_Cranach_-_Der_Jungbrunnen_(Gemäldegalerie_Berlin)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s