Hoofd leegmaken

RP-P-BI-5230 Anonymous painting in the Musée Rolin, Autun, France, mid to late 17th century.  Even mijn hoofd leeg maken 

Anonymous painting in the Musée Rolin, Autun, France, mid to late 17th century.

Anoniem schilderij, midden 17de eeuw in Musée Rolin, Autun

‘Even mijn hoofd leeg maken’, hoor je vaak zeggen. Veel mensen zijn zo druk en overbelast dat hun hoofd overvol raakt en ze er even uit moeten om zich te ontspannen. Daar had men in het verleden ook last van. De jonge Amerikaanse geleerde Benjamin Breen heeft onlangs enkele vroeg 17de eeuwse prenten tevoorschijn gehaald. We zien hoe een overbelast persoon met zijn hoofd in een soort oven wordt gestopt. Het is een distilleerketel. Even later zien we alle misères wegvliegen: fantasietjes, muziek, vrouwen, kansspelen en nog veel meer zaken die de mensen verleiden en zo bezig houden dat ze overspannen raken, een ‘burnt-out’ krijgen. Een andere patiënt wordt volgegoten met flessen vloeistof. Op de etiketten staat: verstand, geheugen, kalmte enz. De man wordt letterlijk gehersenspoeld. Er is niets nieuws onder de zon. Een geruststellende gedachte.

RP-P-BI-5230

De Narrendokter, prent uit 1596 van Theodor de Bry

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s