Bijbelverhaal in Brazilië

Frans_Hals_-_Frans_Post_(Worcester_Art_Museum)   Frans Post schilderde een Braziliaans landschap met een Bijbelverhaal 

Richteren 13:20 ‘Zo voer de Engel des Heeren op in de vlam des altaars’. 

OFFER VAN MANOAH

900x450_2667 Offer Manoah Frans Post Museum Boymans van Beuningen, Rotterdam

Het offer van Manoah geschilderd door Frans Post (Museum Boymans van Beuningen) 

Toen Johan Maurits van Nassau gouverneur was van Pernambo ( 1636-1644), de Nederlandse kolonie in Brazilië, liet hij kunstenaars en geleerden overkomen om zoveel mogelijk van het land vast te leggen. Eén van de kunstenaars was Frans Post. Hij maakte een reeks schilderijen van landschappen, nederzettingen en suikermolens en tekeningen van allerlei dieren. Er is ook een Braziliaans landschap van Post in museum Boymans

Het offer van Manoah gesch in een Braz landschap door Frans Post

Het gordeldier in de linker benedenhoek 

van Beuningen in Rotterdam dat hij heeft gebruikt als achtergrond voor een Bijbels verhaal, de geschiedenis van het Offer van Manoah en zijn vrouw, de ouders van Simson. De vrouw van Manoah heeft een ontmoeting met een Man Gods die haar vertelt dat ze een bijzondere zoon zal krijgen. Manoah bidt of hij die boodschapper ook mag ontmoeten. En inderdaad ook hem verschijnt de Man Gods. Manoah nodigt hem thuis en biedt aan een bokje te slachten. De boodschapper slaat het aanbod af en stelt voor het bokje aan God te offeren. Tijdens het offer stijgt de boodschapper ten hemel in de vlammen. Het verhaal was een geliefd onderwerp voor kunstenaars. In het schilderij van Post zien we behalve bomen en bloemen van Zuid-Amerika, in de linker benedenhoek een gordeldier.

Govert Flinck Staatl Museen Berlin

Het offer van Manoah geschilderd door Govert Flinck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s