Gedonder in Brazilië

Victor_Meirelles02   Toen Johan Maurits van Nassau was vertrokken ging het verkeerd met het bezit van de WIC in Brazilië

003 m 1037N08712_5SCPP Frans Jansz. Post Sotheby's Gezicht op Olinda, Brazilië, Frans Jansz. Post, 1662

Gezicht op Olinda, geschilderd door Frans Post. (Sotheby’s)

004 d SK-A-1676Johan Maurits (1604-79), graaf van Nassau-Siegen. Gouverneur van Brazilië, Michiel van Musscher, 1670 - 1680 johannieter kruis, Deense orde van de olifant

Johan Maurits van Nassau geschilderd door Michiel van Musscher. (Mauritshuis, Den Haag) 

Het ging een paar jaar goed in de Nederlandse kolonie Pernambuco in het Noordoosten van Brazilië. Johan Maurits van Nassau-Siegen was er gouverneur voor de WIC. Een erudiet man, die niets moest weten van discriminatie vanwege geloof of huidskleur. Hij liet de Hollandse calvinisten, de Portugese katholieken en zelfs de Joden vrij om hun godsdienst te belijden in het wingebied met suikerplantages. Dit tot groot ongenoegen van de protestantse dominees in Pernambuco die voortdurend klaagden bij het bestuur van de West-Indische Compagnie over het liberale optreden van de gouverneur. Hij was zelfs goeie maatjes met de Indianen, die werden gezien als ‘naakte wilden’. De Indianen noemden Johan Maurits hun ‘broeder’. De gouverneur nam het er ondertussen goed van.

003 f tupi-indiaan Eckhout Nat. Mus Kopenh

Tupi Indiaan, schilderij van Albert Eckhout. (Nationaal Museum Kopenhagen)

Hij liet twee paleizen bouwen, legde mooie tuinen aan en een

003 g Brazilian_Tapuia Albert Eckhout

Tapuia Indiaan geschilderd door Albert Eckhout. (Nat. Mus. Kopenhagen)

uitgebreid dierenpark met vrijwel alle soorten dieren die er in Brazilië te vinden waren. Iedereen wist dat je Johan Maurits geen groter plezier kon doen dan hem vereren met een beest voor zijn dierentuin. De gouverneur liet schilders en schrijvers overkomen naar Brazilië. Daaraan danken we schilderijen en tekeningen van mensen, dieren en planten in Brazilië. Nog altijd te zien in verschillende Europese musea en archieven en vastgelegd in prachtige boeken. Tijdens zijn verblijf in Brazilië werd voor Johan Maurits een stijlvol stadspaleis gebouwd in Den Haag, het huidige 003 v Historia-Naturalis-Brasiliae Willem Piso (Pies uit Leiden)Mauritshuis. In 1644 kwam er een eind aan zijn bewind in Pernambuco door voortdurend gekonkel van zijn

NL-HlmNHA_53004667 Frans Post jaguar NHA

Jaguar getekend door Frans Post. (Noord-Hollands Archief, Haarlem)

tegenstanders en gemopper over zijn grote uitgaven. Johan keerde terug naar Nederland en toen ging het mis. De verschillende bevolkingsgroepen raakten hun beschermheer kwijt en kregen onderling ruzie. Portugal wilde zijn kolonie herwinnen en vormde een leger van Portugese huurlingen, Afrikaanse slaven en Braziliaanse Indianen. Haastig stuurde de WIC een vloot en een leger. Er volgden veldslagen waarbij het WIC legertje, dat voornamelijk bestond uit Duitse huursoldaten, het op moest nemen tegen guerillastrijders die het land kenden. Tot twee maal toe werden de Hollandse soldaten met hun uniformen, harnassen en zware wapens, verpletterend verslagen door hun tegenstanders. Indiaanse leiders zoals Felipe Camarao worden in Brazilië nog altijd geëerd als helden die de Hollanders uit het land hebben gejaagd.

Victor_Meirelles_-_'Battle_of_Guararapes',_1879,_oil_on_canvas,_Museu_Nacional_de_Belas_Artes,_Rio_de_Janeiro_2 door Victor Meirelles

Het leger van de WIC verslagen door de Portugezen en de Indianen. Schilderij van Victor Mireilles, (Museu Victor Mireilles, Rio de Janeiro) 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s