De verloren scheepsjongen

galleon-spanish-180871d1b488956e Museo Storico Navale di Venezia gevonden door Colombia met goudschat in 2015   Piet Hein maakte zich zorgen over de verdwenen scheepsjongen In de zomer van 1628 vaart een grote vloot onder leiding van Piet Hein door het Caribische gebied. Ze proberen een Spaanse zilvervloot te onderscheppen.

005 j scheepsjongen op eiland verdwaald.

De 14 jarige scheepsjongen. (tek. Wiebke)

Bij het eiland Blanquila (destijds Isla Blanca genoemd om de helder witte stranden) gaat de vloot voor anker om vers water in te slaan. Het eiland krioelt van makkelijk te vangen geiten en er worden er tientallen gedood om de vleesvoorraad op de schepen aan te vullen. Als  ze de volgende ochtend willen vertrekken, komt er een boodschapper langs. Van een Amsterdams schip is een scheepsjongen verdwenen. Piet Hein is bang dat hij in handen komt van de Spanjaarden en dan onder dwang verklikt dat een grote Hollandse vloot probeert het Spaanse zilver in handen te krijgen. Een aantal mannen gaat aan land om te zoeken. Ze lopen het bos in en schreeuwen zo hard als ze kunnen. Trommelaars slaan op hun trommels en trompetters laten hun instrumenten schallen. De jongen is nergens te vinden. Piet Hein geeft bevel voor

blanquilla_venezuela-300x198

De witte stranden van Blanquila

vertrek. Ze kunnen niet langer wachten. Eén jacht blijft achter om nog een dag te zoeken, maar ze vinden de 14 jarige zeeman niet en dan wordt het anker gelicht en de zeilen gehesen om snel de vloot in te halen. Kort daarna wordt de jongen gevonden door een Spaans schip. Hij wordt ondervraagd en vertelt dat hij afkomstig is van een vloot van wel 23 schepen. Domingo Vázquez, gouverneur van Caracas, schrijft koning Philips IV, dat de jonge Hollander met spoed naar Cartagena is gestuurd, de haven vanwaar de zilvervloten vertrokken. Hij hoopt en bidt dat de waarschuwing op tijd komt, maar één van de zilvervloten is al op weg en valt Piet Hein in handen.  

19222 (1)Oude Kaart Vera Cruz met rechtso eil. Blanquilla

Kaart van Izaak Tirion uit 1765. Rechtsonder Blanquila 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s