’t Vindingrijk Chalonnetje

RP-P-1918-1882  Christine had zo graag kinderen gehad, maar het liep anders 

RP-T-1898-A-3762

Christina Chalon (1748-1808) had dolgraag een gezinnetje gehad. Helaas mocht het niet016 a RP-P-1918-1865 zo zijn. Ze beviel tot twee keer toe van een dood kind. Christina werd in Amsterdam geboren in een muzikaal gezin. Ze kon goed tekenen en haar ouders stuurden haar al op 7-jarige leeftijd naar tekenles. Toen Christina elf jaar was, verhuisden haar ouders naar Leiden. Christina ging door met tekenen. In Leiden ontmoette ze musicus Christian Ruppe. Het stel trouwde in 1784. Christina had steeds meer succes met haar tekeningen. Johannes le Francq van Berkhey was erg gecharmeerd van haar werk. Hij maakte er gedichtjes bij en noemde haar ’t Vindingrijk Chalonnetje. Een zekere Pieter de Mare maakte etsjes van de tekeningen en gaf die met de versjes uit als boekjes. Veel tekeningen hebben huiselijke taferelen als onderwerp. Vaders en moeders met kindertjes, spelende kinderen en kinderen op school. Berkhey dichtte:

‘Christina, die zo aardigjesRP-P-1918-1872

zoo vindingrijk, zoo vaardigjes,

de Moedertjes en Kindjes

Schetste in lieve printjes’.

016 b RP-P-1918-1898Het verlangen naar een gezin en kinderen werd Christina tenslotte fataal. Het verdriet over de doodgeboren baby’s sloeg haar in het hoofd. Ruppe, die het erg druk had als kapelmeester van de universiteit, als dirigent van het wezenkoor en als organist van de Lutherse Kerk en daarnaast het nog componeren van koorwerken, probeerde haar eerst zoveel mogelijk zelf te verzorgen. Totdat het moment kwam dat hij zijn vrouw niet meer alleen thuis kon laten. Hij bracht haar onder in het Beterhuis Nieuwenburg in Hazerswoude. Tegen betaling kreeg ze daar een betere verzorging dan in het dolhuis. Ze stierf in hetzelfde jaar waarin ze werd opgenomen. Haar aquarellen en tekeningen worden bewaard in tal van particuliere- en museumcollecties.

016 c RP-T-1921-126 Christine Chalon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s