Bartolomé de las Casas

download De dominicaan De las Casas wilde een eind maken aan de gruwelen die de Indianen werden aangedaan. 

Lascasas1-58b89c1e3df78c353cc7e868

De Las Casas schrijft over de gruwelen die hij heeft gezien. (Muurschildering in het Capitool in Washington) 

Op een dag in maart van het jaar 1493 keerde Columbus terug in de haven van Sevilla. Op de kade verdrong zich een menigte nieuwsgierigen. Onder hen was de negenjarige Bartolomé de las Casas. Hij keek zijn ogen uit. Er werden kostbare gouden voorwerpen aan land gebracht, kleurige papegaaien en zeven volwassen Indianen. Het meest was Bartolomé geboeid door een grote rubberen bal, die stuitte als je hem liet vallen. Zoiets had hij nog nooit gezien. De familie Las Casas was goed bekend met Columbus. Toen de twee tocht naar Amerika werd ondernomen ging vader Las Casas mee in de hoop fortuin te maken in het nieuw ontdekte land. Toen hij terugkeerde was zijn zoon al veertien jaar. Las Casas bracht voor Bartolomé een jonge Indiaan mee als vriendje. Toen hoorde koningin Isabella dat er Indianen werden meegenomen. Ze werd woedend. Ze beschouwde ‘Nieuw Spanje’, als een deel van haar koninkrijk en de bewoners als haar onderdanen. Ze beval dat alle meegenomen Indianen direct moesten worden teruggestuurd. Later zag Bartolomé zijn vriendje terug op Hispaniola. Bartolomé wilde priester worden. Zijn vader stuurde hem naar de universiteit waar hij kerkelijk recht studeerde. In 1502 reisde hij voor het eerst naar de bezittingen van zijn vader op Hispaniola. Hij stond versteld hoe er met de Indianen werd omgegaan. Maar hij was pas 17 jaar en had op het landgoed van zijn vader zelf Indianen in dienst. Maar toen hij meereisde met de gouverneur op een militaire missie zag hij met walging hoe de Indianen werden behandeld.

Conquistadors'_abuses_of_Amerindians_(1598_edition_for_las_Casas'_book)

Mishandeling van de Indianen door de Spanjaarden. Illustratie uit het boek van De las Casas. Gravure door Theodoor de Bry naar 

Hij verzette zich tegen het misbruik en kwam op voor de Indianen. Dat werd hem niet in dank afgenomen, want de conquistadores verdienden veel geld met hun plundertochten en de verkoop van slaven. Hij reisde op en neer naar Spanje en probeerde ook daar aandacht te vragen voor het lot van de Indianen. Hij werd uitgelachen want ‘Indianen hebben geen ziel’, was de opvatting. Het lukte De las Casas te bereiken dat de Indianen als mens werden gezien. In 1542 kwamen er wetten over de omgang met Indianen en het verbod op slavernij. Maar de Spanjaarden in Zuid-Amerika stoorden zich daar niet aan. Tenslotte schreef Las Casas een boek over de gruwelen die hij had gezien. Het boek werd verteld en van illustraties voorzien. Een fragment uit het boek, vertaald door Michel J. van Nieuwstadt luidt:

Félix_Parra_-_Fray_Bartolomé_de_las_Casas Museo Nacional de Arte Mexico City 1875

Schilderij met Bartolomé de las Palmas, gemaakt door Felix Parra in 1875. (Museo Nacional de Arte, Mexico-City 

‘De Spanjaarden sloten met elkaar weddenschappen af dat ze met één zwaardslag iemand middendoor konden klieven, met een piek zijn hoofd konden splijten of hem de ingewanden uit het lijf rukken. Pasgeboren kindertjes rukten zij aan beide beentjes van de borst van hun moeder, en slingerden hen met het hoofd tegen de steenrotsen …’ en zo staat het boek vol gruwelen over het afhakken van ledematen, het langzaam roosteren van Indianen boven een vuur enz. Het maakte indruk en langzaam werd de situatie van de Indianen beter en werden ze beschouwd als mensen. Dat was niet het geval met zwarten uit Afrika. Het lukte De la Salle niet om aan te tonen dat zij ook mensen waren en dat betekende de aanvoer van zwarte mensen en het begin van de slavernij in Amerika.   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s