Slavernij op de Krim

001 5c6a4eba06d316f8010c137fbd5d2835--crimean-tatars-th-century  De Tataren hielden woeste plundertochten en voerden duizenden mensen mee als slaven

007 picTATatar warriors Tata Cavalry 0

Als de winter inviel en de modderige wegen en snelstromende rivieren door de vorst begaanbaar werden, kwamen de gevreesde Tartaren. Een oud Oekraïns volksliedje vertelt over de verschrikkingen:

‘Het vuur brandt aan de overkant van de rivier

003 84b6dc6044ada582dee1990df893401c costuum ballet fontijn van Bakht. door Valentina Khodasevich

Tataar, kostuumontwerp voor een ballet van Valentina Khodasevich 

De Tataren verdelen hun gevangen

Ons dorp is verbrand

Onze eigendommen zijn geplunderd

Onze oude moeder is neergesabeld

En mijn liefste is gevangen genomen’

Op hun snelle paarden trokken de Tataren door de steppen van Rusland, Ukraïne, Polen en andere landen. Ze vielen de dorpen binnen, namen mannen, vrouwen en kinderen gevangen, plunderden alles van waarde en staken de huizen in brand. Baron de Tott, de Franse consul op de Krim geeft in zijn dagboeken een verslag van het razendsnelle optreden van de Tataren en de enorme aantallen buitgemaakte slaven. In een Nederlandse vertaling uit 1769 lezen we: ‘Wij zagen de vlakte van Kichela, zo verre het oog zich strekte, bedekt met slaaven, mans en vrouwen van allerlei ouderdom, met Ossen, Kameelen, paarden, schappen en allerhande van goederen’.

008 main-qimg-13d24d9c9635333ac5b25ea1af040471-c raid tatars

Tataren knevelen een belangrijke gevangene

Vervolgens vond een selectie plaats. Oude mensen en kinderen werden gedood. Belangrijke personen werden apart gehouden, zij konden een hoog losgeld opbrengen. De rest werd verkocht op slavenmarkten zoals in Caffa, een vestigingsplaats van Genua. De Italiaanse Republiek Genua bezat evenals Venetië een havenplaats aan de kust van de

004 THE_GENOESE_FORTRESS_IN_CAFFA en kerk Saint John the Baptist church and Genoese fortress in Feodosia

Restanten van de Genuese stad Caffa op de Krim

Krim. Er waren jaren dat er wel 20.000 slaven werden aangeboden. Knappe meisjes en vrouwen waren geliefde handelswaar. De Tartaren vonden Russische vrouwen vaak knapper dan de vrouwen van hun eigen volk. Jongens en mannen werden verkocht als landarbeider, ambachtsman, koetsier of bediende. Zowel Christenen, als Joden en Moslims vonden het bezit van slaven vanzelfsprekend. Moslims spraken over ‘pratend eigendom’. Vaak werden slaven ruw behandeld. Hun oren werden afgesneden, ze werden

006 medium_14081_106

Poesjkin bij de Liefdesfontein

gecastreerd en gebrandmerkt. Andere eigenaren behandelden hun slaven goed. Kinderen werden opgenomen in het gezin. Vrouwen moesten zich bekeren tot het geloof van de eigenaar en trouwden met hem. Soms kregen slaven toestemming van hun meester om met elkaar te trouwen en een gezin te stichten. Er is een beroemd verhaal over het knappe slavinnetje Diliara Bikech. De wrede Khan Krim Girey had haar meegenomen van één van zijn plundertochten. Hij voegde haar toe aan zijn harem en werd stapelverliefd op haar. Het meisje werd verteerd door heimwee en stierf. De Khan was ontroostbaar. Hij liet een mausoleum voor haar maken en een mooie fontein die druppels liet vallen zoals zijn tranen. De Russische schrijver Alexander Poesjkin was zo geroerd door het verhaal dat hij tijdens zijn verbanning naar de Krim, het grote gedicht ‘De Liefdesfontijn’ schreef. De fontein is nog altijd te zien in Bakchivsaray, in het vroegere paleis van de Khan.   

Tyodor Alekseyev Bakhchisaray

Bakhchivsaray geschilderd door Tyodor Alekseyev

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s