Johannes de Doper in de woestijn

001 Casa_vasari_FI,_salone,_ritratti_a,_andrea_del_sarto  Andrea del Sarto heeft vaak Johannes de Doper geschilderd

Lukas 1: 80 ‘En het kindeken wies op, en werd gesterkt in den geest, en was in de woestijnen, tot den dag zijner vertoning aan Israël’

001 thm_johannes_taeufer_hi Andrea del Sarto Palazzo Pitti

Johannes de Doper in de woestijn, ca, 1523 (Palazzo Pitti, Florence)

Dit schilderij van een jonge Johannes de Doper hing ooit in de wachtkamer van een rijke

006 johannes de doper als kind Andrea del Sarto

Johannes de Doper als kind

Florentijnse koopman. Het is gemaakt door de schilder Andrea del Sarto (1486-1530) die eigenlijk Andrea d’Angolo di Francesco heette, maar zijn vader was kleermaker (sarto)

005 st-john-the-baptist.jpg!Large ca 1517

Johannes de Doper, ca 1517. (Worcester Art Museum V.S.) 

en iedereen noemde hem daarom Del Sarto, Andrea van de kleermaker. Na een korte schoolperiode werd Andrea in de leer gedaan bij een goudsmid om het vak te leren. Maar liever tekende hij. Een Florentijnse schilder zag dat de jongen talent had en nam hem aan als leerling, na een paar jaar leerde hij verder bij de befaamde Piero di Cosimo. Zijn schilderijen trokken snel de aandacht. Maar Andrea was zachtaardig en bescheiden, maar geen zakenman. Een sluwe ‘blote voeten pater’ sloeg zijn slag en liet Andrea voor een bescheiden bedrag een serie monochrome muurschilderingen maken voor zijn klooster, met momenten uit het leven van Johannes de Doper. Een

003 330px-Sarto_life Chiostro dello Scalzo. joh de doper

Johannes doopt Jezus. Monochrome muurschildering. 

thema dat regelmatig terug zou komen in het werk van Andrea. Hij was al in de dertig toen hij trouwde met de jonge weduwe Lucrezia, die vaak voor hem als model had gezeten. De roem van Del Sarto bereikte koning Frans I van Frankrijk, een groot kunstliefhebber. Hij liet Andrea overkomen naar Parijs en betaalde hem rijkelijk. Het ging goed tot er een brief kwam van de in Florence achtergebleven Lucrezia, die hem geweldig miste. Andrea kreeg verlof en beloofde met zijn vrouw terug te komen. De koning gaf hem ruimschoots reisgeld voor heen en terug met zijn vrouw.

007 lucrezia The sitter of this portrait is Lucrezia di Baccio del Fede, the artist's wife. museo del Prado

Lucrezia de Baccio del Fede (Museo del Prado)

In Florence smeekte Lucrezia haar man met huilbuien en veel misbaar om te blijven. Andrea verbrak zijn belofte en ging niet terug naar Parijs. Koning Frans was woedend. Na een paar jaar kreeg Andrea spijt. Hij besloot nog een keer het schilderij van Johannes de Doper te maken en dat met zijn verontschuldigingen naar Parijs te sturen. Het is er niet van gekomen. Hij stierf een paar jaar later nog pas 44. Zo komt het dat er nu twee identieke exemplaren zijn van dit schilderij. Eén in Palazzo Pitti in Florence en één in de Frick Collectie in New York.

Op het schilderij zien we een jonge man. Er bestaat ook een

004 Andrea del Sarto Joh de Doper, ca 1523 Nat Gall of Art Washington

Johannes de Doper (Nat. Gall. of Art, Washington) 

tekening, een kop van dezelfde jongen, wellicht een voorstudie. Sommige kunsthistorici denken dat het gaat om een zelfportret van de schilder op jonge leeftijd, maar dat lijkt niet erg waarschijnlijk. Johannes leefde als jongeman in de woestijn en droeg kleding van dierenvellen. De attributen zijn een kruis waarbij het koord dat de twee delen samenbindt een A vormt zoals Andrea dat vaker deed in zijn schilderijen om naar zijn naam te verwijzen. In zijn rechterhand houdt Johannes een doopbekken en in zijn rechterhand een boekrol verwijzend naar het evangelie.   

 

(Hieronder, zelfportret in de Gallerie Uffizi. Alle hier afgebeelde werken zijn van Andrea del Sarto, behalve het portret naast de koptekst, dat heeft Giogio Vasari geschilderd voor zijn huis,)

005 Andredelsartoselfportrait

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s