De kristallen kamer

52x39 Maharana Pratap Eén van mijn wonderlijkste herinneringen betreft een kamer in Udaipur

Crystal-Gallery

Het was een complete chaos op het vliegveld van Delhi. Een militaire oefening en veel heen en weer vliegende officieren schopten alle schema’s in de war. Simone en ik stonden op een stampvol vliegveld. We waren bezig met een serie artikelen over allerlei interessante plekken in India van Goa tot Mendawa. De man van het bureau voor toerisme rende nerveus heen en weer, als een kip zonder kop. Onze bestemming Jaipur was met geen mogelijkheid te bereiken. Terwijl ik de man op zijn gemak stelde ging lake palace UdaipurSimone in alle rust op onderzoek uit en ontdekte een loket waar nog een vlucht naar Udaipur geboekt kon worden. Geen seconde getwijfeld en tickets gekocht. De toeristenbaas snel op de hoogte gesteld van onze gewijzigde plannen en toen hollen naar de gate. We kwamen in de nacht aan. En o wonder, een chauffeur was gebeld en hij wachtte ons op met een gammele taxi. We hobbelden over één van de slechtste wegen van India. Na een half uur stopte de taxi aan een waterkant. Onze koffers werden in een bootje getild en even later tuften we in het pikkedonker naar een onbekende bestemming. Na een kwartiertje doemde een lake_palace_udaipur12 ontbijtmarmeren complex op uit het water, vriendelijke bedienden schoten te hulp en we images uniform oberoi hotel udaipurbegrepen dat we goed terecht waren gekomen. De volgende morgen werden we gewekt door een vriendelijke jongen met een tulband en een lange sjerp. Op zijn schouder torste hij een groot zilveren blad vol lekkernijen. Hij werd gevolgd door een koffiejongen. We gooiden de luiken open en bleken op een paradijselijke plek te zitten, een hotel in een voormalig paleis op een eilandje in een groot meer. Ik opende links en rechts deuren en onze slaapkamer bleek deel uit te maken van een luxueus appartement met een ruime veranda. In de verte rees de stad Udaipur op met tempels en paleizen.

1200px-Udaipur_City_Palace

Die middag lieten we ons overvaren. Bij de toegang naar een enorm paleis stond op een bordje dat er ‘high tea’, werd geserveerd. Daar hadden we wel oren naar en langs vele trappen kwamen we in een enorme paleiszaal. Er waren maar enkele gasten. We zochten een plekje bij het open raam met uitzicht op het meer. Een paar muzikanten schuifelden over de vloer en even later klonk zangerige muziek. Een kalm windje deed Darbar Hallde lange vitrages opbollen. Het waren momenten om vast te houden. Maar daar kwam de Maharana langs om zijn gasten te begroeten. Toen hij hoorde dat ik museumdirecteur was, kwam er een brede glimlach op zijn gelaat. Hij had mijn advies nodig en toen volgde een wonderlijk verhaal. Zijn overgrootvader had lang geleden een brochure in handen gekregen van een fabriek in Manchester, met de mededeling dat zij ieder gewenst artikel in kristal konden maken. Dat leek een goed idee. De man stuurde een lading meubilair met de opdracht alles in kristal na te maken. Er gingen maanden voorbij. De oude Maharana overleed en toen kwam eindelijk de udaipur lake palace ontvangstenorme vracht aan kristal. De zoon haalde zijn schouders op en liet alles op zolder zetten. De achterkleinzoon had kort voor onze ontmoeting eindelijk de bestelling van meer dan een eeuw geleden uit laten pakken en hij wilde het ons laten zien. We liepen door allerlei zalen en kwamen terecht in een grote ruimte. Bedienden knipten de lichten aan en we knepen onze ogen dicht, daar glinsterden tafels, stoelen, een hemelbed, serviesgoed, luchters, alles van glinsterend kristal. ‘Wat moet ik daar nou mee’, vroeg de Maharana. ‘Ik denk aan een veilinghuis. Christie’s of Sotheby’s, wat vind u?’ Ik bezwoor hem even te wachten. Terug in Nederland heb ik een rapportje gemaakt en hem gewezen op de unieke collectie van museale waarde. Hij heeft mijn advies opgevolgd en nu is één van de zalen van zijn paleis ingericht als kristalmuseum. Je weet niet wat je ziet..

Crystal_Gallery_003

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s