Een benauwd moment

download (1) Bij één van mijn bezoeken aan Japan beleefde ik een benauwd moment

Het was altijd weer een merkwaardige ervaring om bij mijn bezoeken aan Nagasaki over de Leidse Korenbeurs te lopen, langs het Westfries Museum te wandelen en met de lift naar boven te zoeven in de Domtoren. Bij een bezoek aan het Museum Sieboldhuis aan het Rapenburg kwamen weer tal van herinneringen boven zoals van een bijzonder benauwde moment.

download

De Utrechtse Dom bij de bergen van Nagasaki 

7832949-Holland-Village-Nagasaki-0

Het Westfries Museum in een vreemde entourage 

Toen ik weer eens in Holland Village was, werden mijn bezigheden beloond met een uitnodiging voor een feestelijk week-end. Ik werd door een chauffeur met witte handschoentjes en een grote pet in een limousine naar een hotel hoog in de bergen gereden. Niemand sprak er Engels en zelfs de nummers van de kamers waren in Japanse tekens. Ik voelde mij als een kat in een vreemd pakhuis en begon met gele stikkertjes aan te geven op welke verdieping ik uit de lift moest en waar mijn kamer was, tot groot vermaak van de giechelende kamermeisjes. Na een moeizaam overleg begreep ik dat ik ’s avond werd verwacht in de feestzaal. Nu gaat dat niet zomaar in Japan. Je gaat eerst in bad. De gasten werden geleid naar een grote vijver waarin heet bronwater opborrelde. Er spartelde al een heel rugbyteam rond in het warme water. Toen ik na een kwartiertje zwetend uit het dampende bad kwam, stond er een jongen met discreet afgewend gelaat, die mij een handdoek, een kimono en pantoffels aanreikte. Mijn kleren waren verdwenen. Die had een gedienstige, zo bleek later, naar mijn kamer gebracht en keurig gevouwen en opgehangen. Met mijn 1.93 cm was de kimono aan de korte kant en de slofjes een paar maten te klein. In de grote zaal was een uitbundig gezelschap aanwezig, allen gehuld in dezelfde kledij als ik. Ze zaten met gekruiste benen op de grond aan lage tafeltjes, waarop de hele avond sushi, sake en

images (2)

West-Friezen in Nagasaki 

andere lekkernijen werden geserveerd. De avond begon met een voorstelling van klassieke Japanse muziek en dans. Daarna begon de echte pret. De door de sake licht aangeschoten Japanners werden de één na de ander op het toneel getrokken en droegen grote stukken voor uit de Japanse literatuur. Ik maakte mij zo klein mogelijk, maar het onvermijdelijke gebeurde. De aandacht werd op mij gevestigd, als enige buitenlander. Ik werd met grote hartelijkheid op het toneel genodigd. Daar stond ik in mijn te korte kimono. Een gastheer die enkele woorden Engels sprak, meldde dat ik de speciale gast uit Oranda was. Een gejuich steeg op. Mij werd gevraagd wie de grootste Nederlandse dichter uit het verleden was. ‘Vondel’ stamelde ik. Enthousiast werd aangekondigd dat ik een gedicht van

huis-ten-bosch-800x500

De Leidse Korenbeurs in Nagasaki

‘Gondel’, ging voordragen. De Japanners kennen hun klassieken en verwachtten van mij toch zeker een minutenlange voordracht. Het zweet brak mij uit. Verder dan ‘Cherubijntje zalig kijntje’, of ‘Het hemelse gerecht heeft zich ten langen lest …’zou ik niet komen. Toen zag ik in een visioen mijn lieve juffrouw Stoel uit de vierde klas. Iedere vrijdag  hing zij een kaart voor het bord, pakte een aanwijsstok en wij dreunden de plaatsen op. Ze zitten nog altijd in mijn kop geramd. Niemand verstaat hier Nederlands, realiseerde ik mij en begon met gedragen stem voor te dragen: ’s Gravenhage, ’s Scheveningen, Wassenaar, Voorschoten, Leiden, Alphen aan de Rijn, Boskoop … en zo de hele provincie rond. Het enthousiasme kende geen grenzen. Vooral de rollende g’s  in Gravenhage en Scheveningen kregen veel bijval. Men wilde nog meer ‘Gondel’ horen. Ik had de smaak te pakken en begon aan ‘Groningen, Appingedam, Delfzijl…’ enz.

In de pauze werd ik door talrijke Japanners aangeschoten: ‘Gondel, velly good’, grijnsden ze met opgeheven duimen. (zie ook www.ruudspruit.com)

I-love-Japan-631x276

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s