De Zijlpoort

2017_feb_24_bruggennamen_wedstrijd-300x188  Eén van mijn dierbaarste plekjes in Leiden is de Zijlpoort 

Toen ik negen jaar werd, besloten mijn ouders dat de tijd gekomen was om mij naar de

LEI001018085 Willem van der Helm

Ontwerptekening van Willen van der Helm. (archief Leiden) 

Gereformeerde Lagere School aan de Hooglandse Kerkgracht te sturen. Het gevolg was een dagelijkse avontuurlijke tocht van de Lage Rijndijk naar de tegenover het Weeshuis aan het eind van een lange poort verstopte school. Onderweg kwam je langs allerlei bedrijven en zelfs  twee stadsboerderijen. Mijn vader zag een keer kans, toen hij op zijn Harley Davidson zoals gewoonlijk met veel te hoge snelheid om de Zijlpoort scheurde, een op de haven losgerukt kalf finaal doormidden te rijden. Hij zelf lag gekneusd en gekraakt meters verderop. Iedere morgen haalde ik mijn vriendje Tommy op en dan gingen we op pad. 000 d ZijlpoortBij de Schrijversbrug was het altijd een drukte van belang met driftige sleepbootjes die enorme schuiten met meel van de meelfabriek, grote houtvlotten voor de Gebroeders Van Hoeken of ladingen Texelse schapen aanvoerden. In het voorjaar kwamen daar dan nog de steeds groter wordende loggers uit Katwijk bij, die dwars door Leiden een weg naar de haven van IJmuiden zochten. Je kon aan twee kanten om de Zijlpoort heen. Aan de Rijnkant lagen grote tassen bakstenen. Aan de andere kant was de begraafplaats. Soms luidde het klokje en dan kwam er een stoet rijtuigen aan. De lijkkoets hield even voorbij het hek stil. Dan klom de koetsier op het dak van de koets en wrikte het kruis los, anders konden ze niet onder de zware tak van een grote beuk door. Je kon ook onder de poort imagesdoor, maar dan moest je uitkijken, want ieder heel uur reden er vier bussen van Maarse en Kroon door de smalle doorgang. De chauffeurs schepten er genoegen in om met hoge snelheid door de poort te rijden. Je moest je dan op de trapjes in de poort in veiligheid brengen. Even verderop aan de Haven, zaten een zadelmaker, een zeilmaker en een smid. Soms trof je het, dan werd een gloeiend ijzer onder de hoef van een paard gezet. In een stal even verderop, stonden een paar zware Belgische paarden van Van Gend en Loos. Op een vorstige morgen was de houten bekleding van de draaibrug over de Oude Rijn glad. Een paard was uitgegleden en de berg vlees lag machteloos spartelend op de brug. Een politieagent verloste het paard met een welgemikt schot ter plekke uit zijn lijden. De meester had verteld dat 3197 foto 1930de Zijlpoort vroeger diende om gespuis buiten de muren te houden. Op de verdieping was ooit een armenschooltje. Nu lag er materiaal van de gemeente. Op een keer stond de deur in de doorgang open. Tommy en ik slopen naar boven. We kwamen in een enorme zaal met een houten plankenvloer. In het midden stond een brede ladder. Daar boven koerden duiven en tikte de klok. Tommy was al halverwege de ladder. Ik zette net mijn voet op de onderste tree toen een enorme dreun tegen mijn hoofd mij deed duizelen. Achter mij stond vloekend een werkman. Hij tilde Tommy van de ladder en haalde breed uit voor een volgende oorvijg. Ik gaf hem uit alle macht een schop tegen zijn schenen. Met een brul liet hij Tommy vallen. We vlogen langs de trap naar beneden. In het vervolg slopen we stiekem om de Zijlpoort uit angst voor de werkman met de grote handen.

larger Paulus Constantijn la Fargue

De Zijlpoort door Paulus Constantijn la Fargue 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s