Esther valt flauw

001 Artemisia_Gentileschi_Selfportrait_Martyr ca 1615 pr coll  De kunstenares Artemesia Gentileschi heeft een spannend moment uit het apocriefe boek Esther geschilderd 

Esther 15:7 ‘ en de koningin zonk neder en haar kleur veranderde, en zij viel in onmacht …’

002 DT1440 Esther voor Ahasverus Artemisia Gentileschi MET

Esther verschijnt ongevraagd voor koning Ahasveros en valt flauw (MET New York) 

 Het fragment uit het apocriefe boek Esther afgebeeld op het schilderij van Artemisia Gentileschi gaat over het moment dat Esther alle schroom opzij zet en de Perzische koning Ahasveros ongevraagd benaderde. Een daad waar normalerwijze de doodstraf stond. Esther was een Joods weesmeisje dat door Ahosveros als vrouw was gekozen. Zij benaderde de koning omdat alle Joden in Perzië met uitroeiing werden bedreigd. Haar pleidooi had succes en de Joden bleven gespaard.

004 gentileschi_judith_holofernes_grt

Judith en Holofernus (Nat. Mus. of Capodimonte, Napels) 

Artemisia Gentileschi toont op haar schilderij dat Esther flauw valt bij het benaderen van de koning. Een onderwerp dat Artemisia op het lijf was geschreven. Haar schilderijen tonen vaak wrede Bijbelse taferelen die uiterst realistisch zijn geschilderd, waarbij het dramatisch effect wordt verhoogd door een clair-obscur in de trant van Caravaggio.

Artemisia was de dochter van de schilder Orazio Gentileschi. Haar twee broers waren ook schilder, maar lang niet zo goed als Artemisia. Dat moet voor de nodige spanningen hebben gezorgd omdat het in deze renaissance periode zeer ongebruikelijk was dat een vrouw schilderde en daarmee naam maakte. Artemisia raakte in de problemen toen zij les kreeg van een vriend van haar vader, de schilder Agostino Tassi. Tassi stal een schilderij van haar en verkrachtte haar op brute wijze. Het onteerde meisje bleef bij Tassi omdat hij beloofde met haar te trouwen. Daar kwam niets van en bovendien belasterde Tassi zijn leerlinge. Toen vader Gentileschi ervan hoorde ging hij woedend naar het gerecht. Er volgde een proces van

003 gentileschi_jael_sisera_grt

Jaël doodt Sisera met een tentpen (Museum of Fine Artis, Budapest) 

zeven maanden waarover veel werd gesproken. Tassi verstrikte zich in zijn leugens. Om er zeker van te zijn dat Artemisia de waarheid sprak werden haar duimschroeven aangedraaid en haar polsen met touw afgebonden. Ondanks de felle pijn bleef het meisje volhouden in haar aanklacht. Tassi werd voor een paar maanden gevangen gezet en Artemisia werd uitgehuwelijkt aan een schilder van weinig betekenis. Na een paar jaar had ze genoeg van dit gearrangeerde huwelijk en reisde naar Londen, waar haar vader inmiddels was benoemd tot schilder aan het hof van Karel I. Na de dood van de kunstminnende koning Karel keerde zij terug naar Italië en ging in Napels wonen, waar zij vermoedelijk tijdens de grote pestepidemie van 1656 om het leven kwam. Haar zelfportret als Pictura is in het bezit van de Engelse koningin. De andere schilderijen werden veelal toegeschreven aan haar vader, maar sinds enkele jaren heeft onderzoek uitgewezen dat er minstens 34 schilderijen van haar zijn bewaard en wordt zij erkend als een belangrijke schilderes uit de Italiaanse Renaissance.  

005 artemisia_gentileschi_cleopatra3

De dood van Cleopatra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s