De dood en de vrek

002 Jheronimus_Bosch_(cropped) Een vermanend schilderij van Jheronymus Bosch 

Eén van de aardige dingen van het oud worden is dat je niet meer hoeft te sparen of 001 340px-Hieronymus_Bosch_-_Death_and_the_Miser_-_Google_Art_Projectzuinig te zijn, de toekomst wordt immers prettig overzichtelijk. Trouwens er valt weinig te sparen met een ABP dat je bedondert door de jarenlang beloofde indextie van het pensioen ijskoud achterwege te laten en een overheid die je plukt aan alle kanten.

Bespiegelingen die bij mij boven kwamen toen ik stuitte op het alleraardigst paneel van Jheronumus Bosch dat wordt bewaard in de National Gallery of Art in New York. Het is de binnenkant van een zijluik van een triptiek en de titel is: De dood en de vrek. De vrek zit benard in zijn fraaie hemelbed als Magere Hein aan zijn deur klopt. Een duiveltje probeert hem nog een zak geld toe te spelen, een engeltje wijst vermanend naar een crucifix aan de muur. Hier en daar voor Bosch typerende figuren als duiveltjes met een aflaat en een pot goud. Verder een onbestemde figuur, delen van een wapenuitrusting en lappen stof, waarvan de betekenis verloren is gegaan. Maar het is wel duidelijk dat sprake is van een ‘Ars Moriendi’, de kunst van het sterven met de betekenis Homo bulla, de mens is een zeepbel. Een geruststellende dan wel verontrustende gedachte, dat hangt af van de beschouwer van het schilderij.

003 dsc05497 uil London Zoo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s