Lol in Leiden

002 1000x1000_Timbertown-FolliesDe sombere jaren van de Eerste Wereldoorlog werden af en toe onderbroken door het optreden van Engelse soldaten !

Timbertown Follies

001 1360113062015

In het prachtige boek van Diederik van Vleuten over de lotgevallen van zijn Oom Jan: ‘Daar werd wat groots verricht’, staat een passage over het jongetje Jan dat in 1916 op tienjarige leeftijd een bezoek bracht aan de Stadsgehoorzaal. Jan woonde toen evenals zijn broertje Sam bij de familie Monod de Froideville aan de Rijn- en Schiekade nr. 106. Hij ging naar school bij meester Gauthiers (n.b. wie weet welke school dat was?)

004 download (1)De voorstelling in de Stadsgehoorzaal was geheel in het Engels en Jantje begreep er niets van, maar hij genoot met volle teugen. Het gezelschap dat er optrad bestond uit Engelse soldaten die in Groningen verbleven.

Hoe kwamen die Engelsen in Groningen?

Dat zat zo. In de verwarring bij het terugtrekken van de Engelsen uit België in het begin van de Eerste Wereldoorlog, was een hele brigade in Antwerpen beland en vandaar

003 breiclub-06_small

Breiende Britse soldaten

Nederland binnen gevlucht. Volgens internationale verdragen was een neutraal land gedwongen soldaten van andere mogendheden te interneren. Zo belandden 1500 soldaten in Groningen, waar ze werden ondergebracht in een kamp met houten barakken, dat al snel ‘Timbertown’ werd genoemd. De oorlog ging veel langer duren dan gedacht en de soldaten verveelden zich stierlijk. Ze vermaakte zich met voetballen, truien en sokken breien voor de marine tegen betaling, achter de Groningse meisjes aan, en … ze vormden een theatergroep: ‘The Timbertown Follies’, waarmee ze door het hele land trokken en overal met hun wit geschminkte gezichten, gekleed in Pierrot pakjes en uitbundige sketches en liedjes enorm veel succes hadden.  

005 download (2)

Voorstelling van de Timbertown Follies in Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s