Olifanten

009 Er is in het verleden wat afgesold met olifanten 

Hansken

003 Hansken.rembrandt British Museum

‘Hansken’, op een tekening van Rembrandt in  het British Museum (Londen) 

Rembrandt haastte zich op een zomerdag in 1633 naar de Dam, daar was een olifant te zien. Het driejarige dier was door een VOC-schip meegenomen uit Ceylon (Sri Lanka). De olifant at maar liefst 24 broden van acht pond per dag. De mensen stroomden toe. Ze betaalden een klein bedrag dat ten gunste kwam aan de armen van de stad. De olifant kreeg de naam Hansken en leerde verschillende kunstjes. Zo kon hij met zijn slurf iemands hoed afnemen en die weer terugzetten. De olifant ging naar stadhouder Frederik Hendrik, maar die wist niet goed raad met het grote beest en hij gaf Hansken aan zijn neef Johan Maurits van Nassau. (de man die het Mauritshuis heeft gebouwd). Toen Johan Maurits naar Brazilië vertrok om daar gouverneur-generaal te worden, verkocht hij de olifant voor achtduizend gulden. De nieuwe eigenaar sleepte het dier door heel Europa. Er werd reclame gemaakt met advertenties in de kranten en een grote prent waarop alle kunstjes van Hansken te zien waren. De olifant stierf in 1655 in Florence, 25 jaar oud. Michiel Roskam Abbing heeft een alleraardigst boekje over Hansken geschreven.  

004 RP-P-OB-77.795

Prent met alle kunstjes die Hansken kon uitvoeren

Een ongeval in Leiden

Op zaterdag 7 mei van het jaar 1774, zag het zwart van de mensen in de straten van Leiden. Er zou een olifant worden rondgeleid. De meeste mensen hadden nog nooit een olifant gezien en er deden de meest fantastische verhalen de ronde over het exotische dier. Op de Apothekersdijk was het gedrang zo groot dat een meisje met de naam Anatje Muller in het water werd geduwd. Het ongeluk gebeurde pal voor het huis van de geleerde Johan le Francq van Berkhey. Het meisje werd door omstanders uit het water gevist. Ze was al buiten bewustzijn. Berkhey, die op het lawaai was afgekomen, liet Anatje naar zijn kamer brengen. Hij blies rook door een pijpje in het achterwerk van het meisje. Een pas uitgevonden methode om drenkelingen bij bewustzijn te brengen. De omstanders waren hevig geschokt, maar het meisje kwam bij. De vreugde was groot. De geleerde redder kreeg van de in 1767 opgerichte ‘Maatschappij tot Redding van Drenkelingen’, een gouden medaille voor zijn doortastend optreden.

Hans en Parkie

005 Nicolas_Huet04 le Jeune olifant Willem V gestolen door Fransen in 1795

De witte olifant van stadhouder Willem V. geschilderd door  Nicolas Hüet (le jeune) 

Stadhouder Willem V had in zijn menagerie bij Paleis het Loo, twee olifanten met de namen Hans en Parkie. Voor hen werd een olifantenstal gebouwd, die er nog steeds is en nu fungeert als dienstruimte. Toen de Fransen in 1795 Nederland binnenvielen, nam de stadhouder met zijn gezin de benen naar Londen. De olifanten werden beschouwd als oorlogsbuit en triomfantelijk Parijs binnengevoerd, en ondergebracht in de Jardin des Plantes, waar ze de lievelingen werden van het Parijse publiek.

Chunee

001 Belch,_William_-_print;_engraving_-_The_Destruction_of_the_Elephant_1826 Museum of London

Chunee werd met geweld om het leven gebracht 

Een olifant uit India met de naam Chunee, had een onderkomen in de menagerie in Exeter in Londen. Het ging lange tijd goed en het dier had over belangstelling niet te klagen tot in 1826 het moment kwam dat de hormonen het eenzame beest parten gingen spelen. Chunee werd onrustig en begon op een gegeven moment vernielingen aan te

002 Chunees_Skelett

Het skelet van Chunee werd bewaard

richten. Men werd bang dat hij uit zou breken en ellende veroorzaken. Men deed een beroep op het leger met het bedoeling Chunee met musketkogels om het leven te brengen. Er werden 152 kogels afgevuurd, maar het kolossale beest leefde nog steeds en werd toen op brute wijze afgemaakt met een zwaard. Badend in het bloed stierf het dier. De Londenaren luisterden ontzet naar het gebrul van de olifant dat tot buiten de dierentuin te horen was.

Olifant onder de trein

007 1-Jumbo-poster-ca.1883In de London Zoo, de oudste dierentuin van Europa, heeft een hele reeks olifanten gewoond. Eén van de grootste en bekendste was de Afrikaanse olifant Jumbo. Koningin Victoria kwam regelmatig naar de Zoo om het kolossale dier te bewonderen. Toch werd Jumbo op een gegeven moment verkocht en wel aan mr. Barnum van het Amerikaanse circus Barnum & Bailey. De olifant reisde heel Amerika rond. Op een dag trokken de dieren van het circus in optocht rond om reclame te maken voor de voorstellingen. Bij een spoorwegovergang ging het mis. Jumbo stapte stevig door met een klein olifantje naast zich. Plotseling naderde een luid fluitende trein. De machinist probeerde uit alle macht te remmen. Het kleine olifantje kreeg een duw en belandde in een sloot naast de spoorlijn. Jumbo wilde het kleintje beschermen en botste vol tegen de locomotief. Het dier was zwaar gewond aan zijn kop en overleed ter plekke.

008 dd-8 Jumbo onder trein 1885

Jumbo probeert het kleine olifantje te redden en botst zelf met een aanstormende trein 

006 Ansichtkaart-Jumbo-loopt-een-rondje-met-een-paar-kinderen-op-zijn-rug-Wiki-e1465802764592

Tegenwoordig wordt er veel zuiniger omgegaan met de sympathieke olifant, maar de grote bedreiging is nu de ivoorjager.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s