Giraffe op het hoofd

007 coiffurealagirafeXXe300lm  Een giraffe maakte zo’n indruk dat het dier zelfs bepalend was voor de mode 

006 Nicolas Hüet, Study of the Giraffe Given to Charles X by the Viceroy of Egypt, 1827. In the collection of the Morgan Library and Museum.

De giraffe voor Charles X geschilderd door Nicolas Hüet le Jeune. (Morgan Library) 

Muhammad Ali, de onderkoning van Egypte, besloot een goede beurt te maken bij de Europese vorsten. In 1827 stuurde hij koning George IV van Engeland, keizer Franz I van Oostenrijk en koning Charles X van Frankrijk een giraffe bij wijze van geschenk. De giraffe voor Frankrijk ging per schip naar Marseille. Er werd een gat in het dek gemaakt, zodat het dier de lange hals naar buiten kon steken. Van Marseille naar Parijs, een tocht van 900 kilometer, legde de giraffe lopend af. Het was een sensatie. Heel Parijs liep uit. De giraffe werd afgebeeld op serviesgoed, prenten en waaiers. Kleding kreeg de kleur van de giraffe en er kwam zelfs een kapsel ‘à la giraffe’, geïnspireerd op de wonderlijke horentjes van het dier. De giraffe werd ondergebracht in de Jardin des Plantes in Parijs en leefde daar 18 jaar. De giraffe voor Oostenrijk stierf na korte tijd en ook de giraffe voor George IV

003 7007e033-6fb6-42fc-a676-2beac6b405d6-1326x2040 (1)

Kapsel a la giraffe 

hield het maar twee jaar uit. Het dode dier werd door John Gould levensecht opgezet. Van de ‘Engelse’ giraffe is omstreeks 1827 een schilderij gemaakt door de Zwitserse dierenschilder Jacques-Laurent Agasse. Het bevindt zich in de kunstcollectie van Koningin Elizabeth. De man met de hoge hoed op het doek is dierentuineigenaar en dierenhandelaar Edward Cross. Het Londense publiek was erg bedroefd dat de populaire giraffe was overleden.

001 Jacques-Laurent_Agasse_-_Nubian_Giraffe_-_Google_Art_Project

De giraffe voor George IV

De preparateur John Gould maakte naam met het opzetten van de giraffe, maar hij is vooral bekend geworden door zijn werk in Australië. Samen met zijn vrouw Elizabeth stelde hij het uit zeven delen  bestaande ‘Birds of Australia’ samen. Een complete set werd op 30 mei j.l. bij Veilinghuis Bonham in Londen geveild voor € 214.285. Zoals ik eerder berichtte waren de delen afkomstig uit de bibliotheek van het voormalige Dierenpark Wassenaar.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s