Carl Spitzweg

spitzweg2  Graag illustreer ik mijn artikelen met schilderijen van Carl Spitzweg. Wie was dat?

Carl Spitzweg werd in 1808 geboren in Germering, een stadje in Beieren, als tweede van drie zonen in een welvarend koopmansgezin. Hij verloor op tienjarige leeftijd zijn moeder, maar zijn vader hertrouwde al snel met de zuster van zijn overleden vrouw. Het gezin herstelde zich. De jongens deden het prima op school. Vader Spitzweg deed goede zaken. Napoleon had na jaren ellende over Europa te hebben uitgestort, eindelijk zijn Waterloo gevonden en overal werd vooral naar rust verlangd. De oudste zoon in het gezin zou vader opvolgen in de handel. De jongste was voorbestemd om arts te worden. Voor Carl werd een lucratief bestaan als apotheker gedacht. Carl deed zijn best, haalde de nodige diploma’s en vestigde zich als apotheker. Maar eigenlijk beviel hem een

266px-Carl_Spitzweg

Carl Spitzweg 

bestaan tussen pillen en poeders hem helemaal niet. Liever trok hij er op uit om te tekenen en de schetsen later uit te werken in schilderijen. Het overlijden van zijn vader in 1828 en het een paar jaar later vrijkomende geld, maakte het Carl mogelijk om zijn apotheek van de hand te doen en verder door het leven te gaan als kunstenaar. Bij de academie in München werd hij uitgelachen om zijn anekdotische schilderijen. Het was de tijd van de klassieken. Op de academie werden eindeloos Griekse en Romeinse beelden nagetekend en schilderijen gemaakt met mythische voorstellingen. Carl haalde zijn schouders op en trok er met de eveneens door de academie geweigerde landschapsschilders Eduard Schleich en Bernhard Stange op uit.

poster-der-sonntagsspaziergang-223688

De zondagswandeling 

 

De drie jonge kunstenaars trokken door heel Beieren en maakten uitstapjes naar

1032 de arme poeet

De arme dichter 

Zwitserland en Oostenrijk. Spitzweg schilderde tafereeltjes met kooplui, boerinnen en kwajongens. Schleich en Stange maakten vooral landschappen. Soms schilderde Spitzweg figuren in een landschap van Schleich. Het was de Biedermeier tijd en sinds de dwepend beschreven reizen van Goethe, was het ‘romantische’ Italië in trek. De drie maakten verschillende reizen naar Venetië. In 1847 beleefde Carl een ongelukkige liefde, waarna hij de rest van zijn leven vrijgezel zou blijven. In de Jaren Veertig werkte hij af en toe mee aan het satirische tijdschrift ‘Fliegende Blätter’, maar toen in 1848 overal in Europa opstanden dreigden trok hij zich haastig terug om niet voor politiek activist te worden aangezien.

spitz004 de liefdesbrief

De liefdesbrief 

In 1851 reisde Spitzeg met zijn twee vrienden naar Parijs, maar de toen nog middeleeuwse stad, die pas door prefect Haussmann onder keizer Napoleon III zou worden opengebroken met wijdse boulevards, vond Spitzweg rommelig, smerig en druk. De drie reisden door naar Londen om de wereldtentoonstelling te zien. Carl keek zijn ogen uit en was bijzonder geboeid door de techniek van bijvoorbeeld stoommachines.

Vanaf zijn vijftigste jaar trok Spitzweg zich steeds meer terug. Hij ging wonen op de vierde verdieping van een oud huis aan de rand van München. In een afgesloten kamer bewaarde hij zijn schetsen, aantekeningen en dierbare herinneringen. Een andere kamer diende als atelier, dan was er een slaapkamer en als vierde vertrek een ontvangstruimte, die vol hing met schilderijen. Spitzweg ontving daar handelaars en verzamelaars, want zijn werk kwam steeds meer

spitzweg-carl-der-kaktusfreund--sehr-klein-

De cactusvriend

in trek en zijn doeken werden onder zijn handen vandaan gekocht. De mensen waren gek op schilderijen als de ‘Boekenwurm’, de ‘Arme dichter’, de ‘Kaktusliefhebber’ de ‘Liefdesbrief’ en af en toe naar de mode van de tijd een exotische schilderij zoal de ‘Harem’.

Iedereen was erg gesteld op de vriendelijke gulle man, die stilletjes voortwerkte op zijn bovenverdieping met als enige luxe de zomervacanties bij familie op het platteland. De politiek van de 19de eeuw met de rellen in 1848, de oorlog met Frankrijk in 1870/1871 en de schandalen rond Ludwig I en zijn kleinzoon Ludwig II gingen grotendeels aan hem voorbij. In september van het jaar 1885 stief Carl Spitzweg kort na een beroerte. Hij werd onder enorme belangstelling in München begraven. Zijn schilderijen worden voor veel geld verkocht en hangen in allerlei musea. De ‘Boekenwurm’, hangt samen met ander werk van Spitzweg in het kunstmuseum van Milwaukee.

Carl_Spitzweg_021 de boekenwurm

De boekenwurm 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s