Dauwtrappen

csm_W_Presse_Kramskoi_Schischkin_xl_4a741e8dd3   Waar komt de gewoonte vandaan om op Hemelvaartsdag te gaan dauwtrappen? 

03_Courbet_Bonjour_Monsieur_Courbet-e1525440849734

Gustave Courbet (1854) Musée Fabre de Montpellier 

Vroeg je bed uit, zingend en dansend door het gras, dat was de oude heidense gewoonte om mei te vieren, maying zeggen ze in Engeland. Luister om in de stemming te komen op youtube of spotify naar het lied van de componist Thomas Morley: ‘Now is the month of maying’, gezongen door bijvoorbeeld de ‘King’s Singers’.

10_Willumsen_Bergsteigerin-e1525440911320

Jens Ferdinand Willumsen (1912) Statens Museum for Kunst Kopenhagen 

Zoals met alle heidense feesten haastte de kerk zich om de heidense feestdagen te kerstenen. De meimaand werd Mariamaand en één van de feestdagen in mei werd Hemelvaartsdag. Nog altijd trekken in alle vroegte onder meer in Limburg en Brabant processie erop uit, vooraf gegaan door muziekcorpsen. Anderen staan vroeg op voor een fikse wandeling. Maar in oorsprong zijn de meifeesten, gewijd aan de lieflijke godin Maia en is mei de maand waarin de Floralia werden gevierd, de feesten van Flora, godin van de bloemen. Mei was volgens de Romeinse kalender de derde maand van het jaar en niet de vijfde zoals bij ons.

Wandelen is nu vooral een sportieve bezigheid, goed voor de gezondheid en populair, zie alle evenementen met als top de ‘Vierdaagse van Nijmegen’. In de 19de eeuw was wandelen vooral een romantische confrontatie met de natuur, een symbool voor de levenstocht, een zoeken naar inkeer tijdens een pelgrimstocht.

csm_web_ANG_Thoma_Einsamkeit_xl_ac2b2a91ea

Hans Thoma (1906) Landesbank, Baden-Württemberg.

Vandaag – 10 mei – gaat in het museum ‘Alte National Galerie’ in Berlijn, een prachtige tentoonstelling open, die helemaal is gewijd aan de ‘Wanderlust’.

12_Renoir_Ansteigender_Weg-e1525440898898

Pierre-Auguste Renoir (1876) Musée d’Orsay, Parijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s