Kaatje Pijpeman

063 a 015 t Portret_4_kinderen Veel Rotterdammers kenden het trieste verhaal van Kaatje Pijpeman 

063 a 015 t Portret_4_kinderen

Kaatje had niet veel geluk in haar leven. Ze werd geboren in een Joods gezin in Rotterdam in 1930. Toen ze vijf jaar was overleed haar vader. Haar moeder kon het allemaal niet aan en werd opgenomen in een inrichting. Kaatje en haar zus Lena werden naar het Israëlitisch weeshuis gebracht. Hun oudere broer Abraham en zus Rachel moesten zichzelf zien te redden. Kaatje woonde in het weeshuis tot 26 januari 1943. Toen haalden de Duitsers het Joodse weeshuis, het Joodse bejaardenhuis en het Joodse ziekenhuis leeg. Alle Joden werden afgevoerd. Eerst naar kamp Westerbork en daarna in volgepakte goederentreinen dwars door Duitsland naar kamp Sobibor in Polen. Direct na aankomst werden Kaatje en Lena en bijna alle anderen vergast. Uit Rotterdam werden 686 Joodse kinderen in de leeftijd van een maand tot twaalf jaar vermoord. Van het gezin Pijpeman overleefde alleen de oudste broer Abraham de oorlog.

Op de foto: Kaatje Pijpeman tussen haar zusjes Rachel (links) en Lena. Helemaal rechts haar broertje Abraham, die als enige van het gezin de oorlog overleefde.


			

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s