De zeilwagen herboren

stevin   Scheveningen is 200 jaar badplaats en dat wordt groots gevierd

Eén van de leukste activiteiten is de herbouw van de Zeilwagen van Simon Stevin door het ROC Mondriaan in Den Haag.

005 a 3084 zeilwagen

Stevin was een jongen uit Brugge, geboren in 1548, met grote belangstelling voor wis- en natuurkunde. Hij ontwierp forten, verbeterde de windmolen en … ontwierp een zeilwagen.

tmp629712061839966208 Simon Stevin

Simon Stevin

In zijn geboortestad had Simon het niet naar zijn zin, er waren voortdurend ruzies tussen katholieken en protestanten. Er werd gemarteld en gedood. Hij verhuisde in 1581 naar Leiden en ging daar studeren aan de jonge universiteit. Tussen zijn drukke bezigheden vond hij tijd om een grote zeilwagen te bouwen.

Op een mooie dag in 1602 stoof de zeilwagen over het strand met een voor die tijd ongelooflijke snelheid van circa 35 km. per uur. Aan boord waren Prins Maurits en zo’n 25 diplomaten. De tocht van Scheveningen naar Petten duurde 2 uur. De mensen op het strand keken hun ogen uit toen de wagen vol gasten voorbij vloog.

Het ging Stevin zo goed, dat hij in de Raamstraat in Den Haag een huis kon kopen, waar hij met zijn vriendin Catherina Cray ging wonen. Het huis is er niet meer, maar in de muur van het pand dat er nu staat (nr. 42) zit een gedenkplaat.

Stevin kreeg vier kinderen. Hij overleed in 1620.

De zeilwagen is veel afgebeeld, misschien wel het leukst op een schilderij uit ongeveer 1637 gemaakt door de schilder Hendrick Pot. Het was een schilderij vol leedvermaak. De aanleiding was de volledig in elkaar geklapte

b 028 Bladzijde uit het Tulpenboek van Jacob Marrel, 1637-1645, Rijksmuseum

Bladzij uit een tulpenboek geschilderd door Jacob Marrel. (Rijksmuseum Amsterdam) 

tulpenhandel.

In het begin van de 17de eeuw – de Gouden Eeuw – werd veel geld verdiend. Sommige rijken wisten van gekkigheid niet wat ze moesten doen. Toen werd een nieuwe bloem, afkomstig uit Turkije, de trend. Tulpenbollen werden voor veel geld verkocht. Er waren handelaren die een tulp in volle bloei lieten tekenen of schilderen en aan de hand daarvan de bollen verkochten. In iedere stad was wel een herberg waar de handelaars bijeen kwamen. De tekeningen gingen van hand tot hand en de tulpen werden besteld en betaald, terwijl de bollen nog in de grond zaten. De prijzen vlogen de pan uit. Op dinsdag  3 februari 1637 ging het mis. Op een drukbezochte tulpenveiling in Haarlem werd een tulp ingezet voor 1200 gulden. Iemand bood maar daarna bleef het stil. Niemand durfde hoger te gaan. De volgende bol werd ingezet voor een lager bedrag. Opnieuw werd er niet geboden. De kooplui krabden zich achter het oor en maakten zich zorgen dat zij met hun dure bollen zouden blijven zitten. Sommigen hadden hun hele bezit in de bollenhandel gestoken of zelfs geld geleend. Ze gingen failliet.

Hendrick Pot Flora's Mallewagen. Frans Halsmuseum

‘Flora’s Mallewagen’, geschilderd door Hendrick Pot. (Frans Halsmuseum, Haarlem)

Er was veel leedvermaak. Er kwamen spotprenten en Hendrick Pot schilderde omstreeks 1637 de zeilwagen van Stevin na en noemde het schilderij ‘Flora’s Mallewagen’. We zien Flora, godin van de bloemen. Ze toont de drie duurste tulpen van die tijd. De personen op de wagen dragen namen als ‘verzamelgek’ en ‘ijdele hoop’.  De mensen achter de wagen roepen: ‘Wij willen meevaeren’ …

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s