Het alruinmannetje

209px-Hortus_sanitatis_1491_Mandrake  In een oude kruidentuin kom je wonderlijke zaken tegen zoals het alruinmannetje

a 024 kader Tacuinum_Sanitatis_Mandrake_Dog

De alruin (mandragora officinarum) is een plant uit de familie van de nachtschade, waartoe ook de aardappel behoort. De wortel lijkt met een beetje fantasie op een mannetje of vrouwtje. De wortel werd gebruikt om heksenzalf te maken, maar ook als middel om de liefde op te wekken. Ook kon je er mensen mee in diepe slaap te brengen, als ze erge pijn hadden of een operatie moesten ondergaan. Er deden wonderlijkedioscorides-de-materia-medica verhalen de ronde over alruin. De plant zou groeien onder de galg en gedijde op de lichaamssappen van de gehangenen. Je kon de wortel niet zomaar uit de grond trekken, want dan klonk er een ijselijke schreeuw, die dodelijk was voor mensenoren. Daarom werd de plant met een touw aan een hond gebonden. Er werd een lekker hapje neergelegd en dan moest je weghollen met je handen tegen de oren, waarna de hond de wortel uit de grond trok. De kerk moest niets weten van al dat bijgeloof en daarom werd het bezit van de alruin verboden. Dat is jammer want de wortel heeft bij vakkundig gebruik wel degelijk een medicinale werking. Hildegard van Bingen schreef dat de alruin hoofd- en keelpijn kan genezen.

images (1)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s