Leiden

19775  Alexander-Hugo Bakker Korff had een voorkeur voor huiselijke tafereeltjes

026 b SK-A-3071 De Lappenmand A.H. Bakker Korff

De lappenmand 

Langs een gammele trap in het voormalige Turfdragersgildehuis op de hoek van de Haarlemmerstraat en de Paardesteeg, (later Prinsessekade) kwam je in de vertrekken

026 a RP-F-F01420 Portret van A.H. Bakker Korff, Henri J. Stemberg, 1881 - 1885

Portret van Bakker Korff, door Henri J. Steenberg, ca. 1881-1885

van Alexander Hugo Bakker Korff. Temidden van een enorme bende van antiek en bric-à-brac zat hij achter zijn schildersezel met twee brillen over elkaar en soms nog met behulp van een loep, te prutsen aan zijn schilderijtjes. Kleine doekjes met knusse tafereeltjes van oude dames die zaten te borduren, de krant lazen of een dienstbode die met huiselijke zaken in de weer was. Voor de dames dienden meestal zijn zusters als model. De meid was Hanna, een gedienstige die meer van een borrel hield dan goed voor haar was, maar Bakker Korff wilde haar niet kwijt. Als jongeman had Alexander les gehad op de academie in Antwerpen. Naar de mode van die tijd was hij begonnen met grote dramatische taferelen uit de geschiedenis, Bijbelverhalen en stadsgezichten. Omstreeks het midden van de 19de eeuw was hij overgegaan tot het schilderen van intieme huiselijke tafereeltjes. Daarmee had hij onmiddellijk

026 c SK-A-2260 Twee dames bezig met naaiwerk, Alexander Hugo Bakker Korff, ca. 1860 - ca. 1882

Dames bezig met naaiwerk

succes en hij ging tot zijn dood door met dit onderwerp. Twee keer per week ging hij eten bij zijn vriend, notaris Coebergh, die toen nog aan de Hogewoerd woonde. De kinderen in het grote gezin, zagen de schilder graag komen. Hij had altijd snoepjes bij zich of kleine stukjes speelgoed. Als het lammerenmarkt was, nam hij de kinderen mee naar de poffertjestent op de Beestenmarkt. Hij zorgde er wel voor dat er altijd een dienstbode mee ging om geklets te voorkomen. Bakker Korff overleed achter zijn schildersezel op 31 januari 1882 op tweeënzestig jarige leeftijd.

SK-A-3070 De wafelbakster, Alexander Hugo Bakker Korff, ca. 1850 - ca. 1882

De wafelbakster 

Notaris Coebergh liet haastig zijn spullen overbrengen naar Zomerzorg. Door deze te verkopen wilde hij de schulden van de kunstenaar afbetalen en zijn zusters wat toestoppen. Daar stonden tafels vol voorwerpen die Bakker Korff had afgebeeld op zijn schilderijen. Gelukkig kochten enkele heren van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap een aantal persoonlijke bezittingen uit de boedel om die in Museum de Lakenhal te kunnen bewaren.

1e43840685e3fbfed5f8aeb8f7d1301d Alexander Bakker Korff

De kantklosster  (toegeschreven aan A.H. Bakker Korff )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s