Baden

011 b  Baden werd lange tijd als ongezond beschouwd. Dat veranderde in de 19de eeuw

011 a Børnene_vaskes Viggo Johansen 1888

Eén keer per week in de tobbe. Schilderij van Viggo Johansen uit 1888. ( Museum Ordrupgaard, Denemarken)

011 l 16353587 Alfred Stevens le bain 1874 Musée d'Orsay

Dame in bad, geschilderd door Alfred Stevens in 1874 (Musée d’Orsay, Parijs)

De arts J.J. Pennink schreef in 1828 zijn ‘Gezondheidsleer voor het volk’. Daarin lezen we over het baden onder meer: ‘Daar gelaat, hals en handen meest aan lucht en stof blootgesteld zijn, behoren zij dagelijks zowel avonds als morgens, gewasschen te worden’. Hij raadde af om het gezicht met warm water te wassen, want dat zou zomersproeten veroorzaken. Pennink beperkte zich niet tot het wassen van gezicht en handen: ‘Het ganse ligchaam moet eenmaal elke week gewasschen worden’. Om het baden aan te moedigen liet de arts weten: ‘Het baden reinigt niet alleen, maar verspreidt over ons ligchaam een gevoel van ligtheid, werkzaamheid en welzijn’. De

011 i

Stortbad volgens Sebastian Kneipp

Duitse priester Sebastian Kneipp propageerde waterkuren tegen allerlei kwalen. Ondersteund door verplegers, liet hij mensen in een zwembad met warm water drijven, waarbij met zachte hand water over hun lichamen werd gespoeld. Deze ‘hydrotherapie’ moest vooral helpen tegen reumatische pijnen. Bij de kuur hoorde ook het drinken van veel water. Jozef Guislain, een Belgische arts, richtte zich vooral op de effecten van baden op de psyche. Hij liet in Gent een lichte en luchtige inrichting bouwen waar reinheid en regelmaat heersten. Hij ontwierp een brug waarover de patiënten moesten wandelen. Een knecht kon met een apparaat een luik openen waardoor de patiënt in het water tuimelde. Dokter Guislain hoopte op die manier een schrikeffect te bewerkstelligen met een mogelijk heilzame uitwerking op het brein van de patiënt. Andere artsen zetten de patiënten urenlang in een ijskoud bad of richtten een brandslang op de ongelukkigen. (Fragment uit mijn boek ‘Van kamer tot kamer’, hoofdstuk De Badkamer.  Uitg. Waanders, 2018) 

011 k RP-F-F04373

Scène uit de klucht ‘Suzanna in bad’. Detail poster uit ca. 1920. (Rijksmuseum, Amsterdam) 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s