Breikunst

004 d9bfcea748ada49179242b5848063e46 Maxim Parrish    Er zijn prachtige schilderijen gemaakt van breiende mensen 

Van breien heb ik geen snars verstand. Maar met de regelmaat van een klok verschijnen op mijn facebook pagina’s alleraardigste schilderijen van breiende vrouwen en enkele mannen: huisvrouwen, schoolmeisjes, weeskinderen, vissers en herders. Bijeen gezocht door Constance Willems: breisters, ontwerpster en breikundige. Zie haar website: www.knitdesign.com.

005 David Adolph Constant Artz Kalverliefde Laurence Steigrad Fine Arts

‘Kalverliefde’ door David A.C. Artz

007 ed35e6d09f18b3a3b0bc08cb701afd03 learn to knitTijd om eens in de (kunst)geschiedenis van het breien te duiken. Ik ben begonnen met het door Constance Willems samengestelde boek ‘Dutch Knits, breisels in Nederland 1635-1969’, aan te schaffen via haar website. Een alleraardigst boekwerkje vol kleurige schilderijen van breiende mensen gelardeerd met citaten over breien, geschreven door onder anderen Betje Wolff, Vincent van Gogh en Jan Wolkers. Vervolgens ben ik gedoken in de breigeschiedenis. Het blijkt dat de etymologie van het woord in allerlei talen verwijst naar vlechten. Breien is ontstaan uit het zogenaamde naaldbinden, een soort haken, maar dan met twee naalden (pennen). De kunst van het breien waaide in de late Middeleeuwen vanuit de Arabische wereld over naar Europa. Weven en breien waren de belangrijkste manieren om kleding te maken. Maar breien is veel losser

006 DSCN6671 Focke Stapert 1713 Fries Museum

Schilderij van breiende Friese dame, door Focke Stapert. (Fries Museum, Leeuwarden) 

en minder aan een strakke planning gebonden dan weven, vernemen we van Willems. Zoals te zien is in het boek van Constance werden schilders en tekenaars, de eeuwen door, geboeid door intieme tafereeltjes van figuren die in de huiskamer, op een bankje voor het huis of wakend bij de schapen, zich verdiepen in hun breiwerk. Er wordt ook aandacht geschonken aan de gebreide wollen mutsen van zeelui, met gekleurde randje waaraan zij konden worden NG-2006-110-4 muts walvisvaarderherkend. Eén van de aardigste afbeeldingen in het boek is een foto van Willem van de Poll, gemaakt op een mooie dag in 1933 aan het strand van Scheveningen. We zien een ouderwetse bigband, bestaande uit heren met hoeden. In het zand liggen kinderen te genieten van de muziek. In een lang rij strandstoelen zitten Scheveningse dames te breien. Een paar stoelen zijn nog leeg. Wat zou ik graag door de tijd willen vliegen en me in zo’n stoel gaan zitten verkneuteren. Wie de foto wil zien moet het boekje kopen van Constance Willems. 

008 RP-T-1959-185

Dame met breiwerk, pastel en tekening uit 1799 van Warner Horstink. (Rijksmuseum)

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s