Een vrome aannemer in Tasmanië

Thomas Bock, Untitled, Manalakina (Mannalargenna), 1831-1835, drawing, watercolour, © The trustees of the British Museum. All Rights Reserved_preview  Bizarre verhalen over de Aboriginals van Tasmanië 

Benjamin_Duterrau_-_Mr_Robinson's_first_interview_with_Timmy_-_Nat Gallery of Australia

Robinson ontmoet Timmy, geschilderd door Benjamin Dutenau

Bij het werken aan een artikel over de geschiedenis van Tasmanië in de 19de eeuw, kom

Benjamin_Duterrau_-_Timmy,_a_Tasmanian_Aboriginal,_throwing_a_spear_-_Art Gallery of South Australia

Aboriginal geschilderd door Benjamin Dutenau

ik de vreemdste figuren tegen. Bijvoorbeeld George Robinson, een aannemer en prediker uit Londen, die in 1824 naar Tasmanië reisde in de hoop daar huizen te bouwen en bekeerwerk te verrichten. Twee jaar later volgden zijn vrouw en vijf kinderen. Robinson kwam terecht op een eiland met Engelse bannelingen en avonturiers. De oorspronkelijke bevolking was door de aanwezigheid van de Engelsen vrijwel uitgeroeid. De Aboriginals werden besmet met voor hen onbekende ziekten, hun vrouwen en kinderen werden misbruikt en ze werden met geweld van hun grond gejaagd. De overheid in

Maulboyheenner veroordeelde

Aquarel door Thomas Bock van Maulboyheenner (Timmy)

Tasmanië besloot het probleem in één keer op te lossen met een grote aanval. In de zogenoemde ‘Black War’, werden talloze Aboriginals gedood. Robinson werd gevraagd contact te zoeken met de overlevenden en hen te bewegen naar het naburige Flinders Island te vertrekken. Robinson was hevig bewogen door het leed dat de bevolking was aangedaan. Hij besloot een boek te maken om in Engeland aandacht te vestigen op de toestand in Tasmanië. Hij nodigde twee kunstenaars uit om daarvoor illustraties te maken. Eén van hen was Benjamin Dutenau die met zijn dochter naar Tasmanië was gekomen. De ander was Thomas Bock, een veroordeelde.

IMAGE-3-Roscoe-VDL-Dowling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s