Franeker

1200px-Franeker,_Planetarium  Franeker heeft een mooie stinzentuin, maar er is nog veel meer te zien

Schatten van Franeker

266px-Franeker_stadhuis_03c

Oude Stadhuis

Het wordt tijd om weer eens naar Franeker te gaan. De mooie Friese stad met een fraai stadhuis met onder meer een kamer met goudleer, een hofje, mooi gerestaureerde restanten van de academie en de hortus, een prachtige kerk, een snoezig Zakkendragershuis, een handvol states, één daarvan is recent in gebruik genomen door Bakkerij van der Kloet. Bric-à-brac winkels waaronder het propvolle ‘Allegaartje’. En natuurlijk is

Franeker-Planetarium

Het planetarium

er het Planetarium, dat extra aantrekkelijk is geworden door het samengaan met de naastgelegen antieke koffiewinkel, met een restaurant waar de zelfgebakken appeltaart befaamd is. Aan de voorstraat is het Museum Martema, gevestigd in een eeuwenoude state, met prachtige kamers en een rijke collectie onder meer over de universiteit en Anna Maria van Schurman. Achter de state is een echte stinzentuin.

MARTENA_TUIN-1-activiteit-1320x985-1024x764

De stinzentuin van Museum Martena

Martenatuin

Er wordt gezegd dat de tuin achter Museum Martena in Franeker de grootste variëteit aan stinzenplanten heeft van heel Friesland. Met onder meer: planten als Holwortel, Bostulp, Wilde Hyacint, Winteraconiet en Sneeuwklokjes. De tuin is de hele dag te bezoeken en ligt prachtig achter de Martena State. Aan de achterkant is nog de toren te zien met de wenteltrap, de oorspronkelijke toegang van de state, in de roerige tijd van de

hortustuin--e1508177396534

De Hortustuin

Schieringers en Vetkopers, toen de heren van Martena de taak hadden om Franeker te behouden voor de Hertog van Saksen. In 1694 kocht burgemeester Suffridus Westerhuis de state. Het huis diende toen niet meer ter verdediging, maar als woning. Westerhuis liet aan de voorzijde een statige trap maken, moderniseerde het huis en liet een formele tuin aanleggen in de stijl van Le Nôtre. Zijn vrouw liet een fiks bedrag na, waarmee aan het eind van de tuin een hofje voor weduwen en ongehuwde oude vrouwen werd gesticht, te bereiken via een fraai poortje aan de

01101224 Poort Westergasthuis

Poort hofje 

Nieuw Hof, bij de achteruitgang van de stinzentuin. In 1834 werden huis en tuin verkocht aan Albartus Telling en zijn vrouw. De tuin werd aangepakt naar de mode van die tijd in landschapsstijl, waarbij zeer waarschijnlijk de vermaarde Lucas Roodbaard de hand had in het ontwerp. In 1894 werd de state onderkomen voor de gemeente Frankeradeel tot 1980. De tuin werd gaandeweg een echte stinzentuin. Na een grondige restauratie werd de state in 1960 in gebruik genomen als museum. Een stichting kreeg het beheer over de tuin. Er werd begonnen met het herstel van de oude perken en de slingerende paden, met zichtlijnen van en naar het huis. Er kwam passend tuinmeubilair en er waren plannen voor een eigentijds prieeltje op de plek van het verdwenen tuinhuisje. De tuin is niet alleen bijzonder vanwege de stinzenplanten, maar ook vanwege de grote solitaire bomen, onder meer een 170 jaar oude juttepeer.

a-view-of-franeker-with-the-zakkend-ragerschuisje-1872 Cornelis Springer

Het Zakkendragershuisje geschilderd door Conelis Springer, staat er nog steeds

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s