Een ‘echte’ Jan Steen ontdekt

0035 002   Hoe belangrijk is de naam en de datum voor een kunstwerk

0035 002

De bespotting van Simson door Jan Steen (ca. 1670) KMSKA, Antwerpen 

Bij de voorbereiding van de tentoonstelling ‘Jan Steen vertelt’, deed Ariane van Suchtelen, conservator van het Mauritshuis, in het depot van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen een prachtige ontdekking. Er hing een schilderij genaamd ‘De bespotting van Simson’, dat werd versleten als een 18de eeuwse copie van een verdwenen Jan Steen. Na onderzoek bleek dat het weliswaar om een veronachtzaamd en vervuild werk gaat, maar dat het wel degelijk een ‘echte’ Jan Steen is, bovendien nog nooit verdoekt, op het originele spieraam en, zoals blijkt nadat de vuile vernis was verwijderd, uitzonderlijk gaaf. Uit verfonderzoek, onder meer door het aantreffen van de door Jan Steen als één der weinigen in zijn tijd gebruikte verstof ‘groene aarde’, bleek het schilderij omstreeks 1670 te zijn ontstaan. Het is een historiestuk, dat wil zeggen een Bijbelse- of mythologische voorstelling. Een genre dat in de 17de eeuw bijzonder populair was en daardoor ook duurder dan ander werk. Hier doet zich het wonderlijke fenomeen voor dat in de westerse schilderkunst maker en jaartal van zo groot belang zijn. De Jan Steen, die eerst voor een kopie werd aangezien en een weggestopt bestaan leidde, zal nu ‘op zaal’ pronken, terwijl er in feite aan het schilderij niets is veranderd. Een beroemd voorbeeld van het belang van de naam is ‘De man met de gouden helm’. Het schilderij werd aangezien voor een Rembrandt en was de trots van de Gemäldegalerie in Berlijn. Er was zelfs een apart kamertje voor ingericht. In de winkel werden afbeeldingen van het schilderij gretig gekocht.Toen kwam enkele jaren geleden de gevreesde commissie van Rembrandtdeskundigen voorbij. Men stelde vast dat het schilderij beslist geen Rembrandt was, maar waarschijnlijk van een leerling. Beschaamd werd het doek van de muur gehaald en het verdween naar het depot. Een vreemde zaak, want het schilderij was nog even mooi en even oud en bovendien heel geheimzinnig, want wie was de schilder die een doek had gemaakt dat voor een Rembrandt werd aangezien. Samenvattend: de naam van de kunstenaar is bepalend voor de waarde van een kunstwerk

Man met de gouden helm

De man met de gouden helm, omgeving Rembrandt. (Gemäldegalerie Berlijn) 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s