De kuise Susanna

susanna  Eén van de apocriefe boeken die in de Statenvertaling zijn opgenomen is het boek Daniël met het verhaal van Susanna en de ouderlingen 

Daniël 13:20: ‘Wij zijn met lust tegen u ontstoken, daarom doe onze wil en zijt bij ons’.

008 SK-A-1042

Schilderij van Pierre van Hanselaere uit 1820 (Rijksmuseum)

Het is een ‘#metoo’-verhaal ‘avant la lettre’,  dat bijna verkeerd afliep. De beeldschone Susanna was getrouwd met de voorname Jojakim. Aan zijn hof kwamen veel voorname mannen onder wie twee ouderlingen die tot rechter waren gekozen. De twee waren diep onder de indruk van de schoonheid van Susanna en ontdekten dat de vrouw ’s middags een bad nam in de tuin. Zij verstopten zich in het struikgewas en zodra Susanna haar dienstmeisjes had weggestuurd, zodat ze zich in afzondering kon wassen, kwamen de twee oude rechters tevoorschijn en wilden zich aan het meisje vergrijpen. Susanna was daar niet van gediend en zette het op een gillen. De bedienden stoven te hulp en troffen de twee

Suzanne_au_bain_(Jean-Baptiste_Santerre) Museum Versailles

Schilderij van Jean-Baptiste Santerre uit 1704 in het Paleis van Versailles

rechters, die hevig verontwaardigd vertelden dat zij Susanna hadden betrapt met een minnaar. Susanna werd voor de rechter gebracht en haar wachtte de doodstraf vanwege overspel. Toen trad de jonge profeet Daniël tevoorschijn. Hij wees erop dat de rechters niet waren verhoord, omdat iedereen er van uitging dat zij de waarheid spraken. Bij een verhoor van de beide heren afzonderlijk kwamen er al snel tegenovergestelde getuigenissen. De verontwaardiging van de toeschouwers was groot. Susanna ging vrijuit en de onrechtvaardige rechters werden ter dood gebracht.

susanna (1) haardsteen antwerpen in rotterdam museum

Antwerpse haardsteen (Museum Rotterdam) 

Het verhaal over een mooi onschuldig meisje was de eeuwen door een thema bij uitstek voor tal van kunstenaars. De doeken konden een plaatsje vinden in allerlei interieurs onder het mom dat het ging om een leerzaam verhaal. Ondertussen gluurden de toeschouwers naar de blote dames. Preutse eigenaars hingen wel een gordijntje voor zo’n schilderij, dat selectief kon worden weggeschoven.  

Susanna_and_the_Elders_(1610),_Artemisia_Gentileschi Schloss Weissenstein

Schilderij van Artemisia Gentilesche uit 1610. (Schloss Weissenstein, Pommersfelden D.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s