Bietenoogst

3455_o_jenny_montigny_portrait_emile_claus   De ‘Bietenoogst’, is een sleutelstuk in het werk van Emile Claus 

Onlangs werd onder meer via de Belgische radio gevraagd welke meesterwerken de Belgische kinderen zeker moesten zien, zoals de Nederlandse kindertjes naar Rembrandts Nachtwacht worden gestuurd.

Emile_Claus.Bietenoogst

De  Bietenoogst van Emile Claus uit 1890 in museum Mudel in Deinze

De uitkomst van de top tien had als nr. 1 het veelluik Lam Gods van de Gebroeders van Eyck. Daarna volgde werk van René Magritte en James Ensor. Maar op de negende plaats prijkte het enorme doek De Bietenoogst geschilderd door Emile Claus in 1890. Emile Claus (1849-1924) is één van de belangrijkste Belgische impressionisten. Hij werkte eerst naturalistisch, een vorm van sociaal bewogen realisme. Maar een bezoek aan Parijs in 1890 bracht hem in de ban van schilders als Monet. Zijn kunst veranderde in een vorm van helder impressionisme die bekend staat als het luminisme.

emile-claus villa zonneschijn aan de Leie

‘Villa Zonneschijn’ geschilderd door Emile Claus 

Hij ging wonen in ‘Villa Zonneschijn’, aan de Leie in Astene, vlak bij Deinze en niet ver van het kunstenaarsdorp Sint Martens Latem. Het enorme schilderij ‘De Bietenoogst’ (320 bij 480 cm) is een sleutelstuk. Het doek is gemaakt in 1890, vlak bij de villa van Claus, de afgebeelde boeren waren bekenden van hem. De arbeiders op het land zijn realistisch afgebeeld – een schokkend thema voor veel kunstliefhebbers van die tijd – maar er is al een sfeer en een lichtheid die we kennen van zijn latere werk. In 1891 ontstond ‘De IJsvogels’, een schilderij van een uitzonderlijke helderheid. Het werd aangekocht door het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Daar zag Jenny

Emile_Claus_-_Zelfportret Musel Mus Deinze en de Leiestreek 1874

Zelfportret uit 1894. (Museum Mudel in Deinze) 

Montigny, een meisje uit een chique Gentse familie, het schilderij. Ze werd er zo door geboeid, dat ze zich aanmeldde als leerling bij Claus. Er ontstond een verhouding met de 26 jaar oudere gehuwde schilder die tot zijn dood zou duren. Het werk van Jenny met kinderen in de klas of op het schoolplein en landschappen van een al even grote lichtheid als haar leermeester, bleef in de schaduw van Claus. Een bijnaam van Emile Claus was de ‘Zonneschilder’. Van hem zijn vooral sfeervolle doeken, gemaakt in de omgeving van de Leie, bekend en geliefd geworden, zoals dat van een zwoele zomeravond aan de Leie. 

Emile_Claus_(1849-1924)_De_ijsvogels_(1891)_MSK_Gent_22-10-2017_11-50-59 1891

De IJsvogels uit 1891. Museum voor Schone Kunsten in Gent 

 

Nu het 125 jaar geleden is dat de ‘Bietenoogst’, werd geschilderd, of zoals ze in de streek rond Deinze zeggen: de ‘betteraven’, is in het Museum voor Deinze en de Leiestreek,

Museum_Deinze008

Museum Mudel in Deinze 

kortweg ‘Mudel’, een tentoonstelling georganiseerd rond dit werk, met andere schilderijen en tekeningen van Claus, die tot 17 juni zal duren. In 1942 is de ‘Bietenoogst’ door de weduwe van Claus geschonken. Het vormde de aanleiding voor het museum dat in 1981 in een modern gebouw werd heropend met een speciale zaal voor de Bietenoogst. Het museum bezit een verrassende collectie. Veel Nederlanders bezoeken Gent. Het is aan te bevelen om eens af te zakken, naar het vriendelijke stadje Deinze met het museum Mudel en een bedevaart naar het kunstenaarsdorp Sint Martens Latem te maken, het Bergen van Vlaanderen.

614L14102_7Q773_1_NEW Emile Claus Sotheby's zomeravond aan de Leie aug 1895 Sotheby's

Een zomeravond aan de Leie, door Emile Claus uit 1895/ (Sotheby’s)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s