Koude tocht door Leiden

0015 f RP-T-00-3717 Dertiende slede, Abraham Delfos, 1776  Eindelijk was het weer geschikt voor een sledevaart 

Koud genoegen

015 b RP-T-00-3710

‘Het is nu of nooit’, zeiden ze bij de toneelvereniging ‘Veniam pro Laude’ (vrij vertaald betekent dat: Het gaat ons niet om de eer). Er lag sneeuw maar het was niet al te koud. De toneelclub had eerder al een stuk opgevoerd ter herinnering aan het 200 jarig bestaan van de Leidse Universiteit. Ze wilden de feestelijkheden graag afsluiten met een sledetocht en het eigenlijke jubileumjaar 1775 was al verstreken. Ze meenden met een 015 a RP-T-00-3707 Derde slede, Abraham Delfos, 1776optocht ‘… in dit bar saisoen, eene ongemeene aengenaemheid aen den Stadgenooten (te) kunnen veroorzaeken’. Binnen enkele dagen was het geregeld. Op woensdagavond 24 van de Louwmaand (januari) 1776 vertrok van het Begijnhof een lange stoet van sleden met in bonte kostuums uitgedoste figuren. De paarden die de sleden trokken, hadden bonte pluimen op hun hoofd en kleurige kleden over hun rug. De stoet werd geopend en besloten met een slee vol muzikanten. Naast de sleden liepen fakkeldragers. De personen in de sleden stelden ridders voor of mannen met getrokken zwaarden. Op een andere015 c RP-T-00-3712 Achtste slede, Abraham Delfos, 1776 slee stond de Leidse stedemaagd.  Asclepius, de god van de geneeskunde, was aanwezig. Godsdienst en Rechtvaardigheid werden verbeeld in weer andere sleden. De hele stad was uitgelopen om te komen kijken. De stoet slingerde zich langs de Steenschuur, over de Breestraat en door de  Hogewoerd en zo ging het door bijna de hele stad. Om 11 uur kwam de stoet aan bij de kamer van vereniging in de Scheepmakersteeg. De deelnemers gingen naar binnen om zich te warmen en een borrel te drinken op de goede afloop. De tocht vond net op tijd plaats want de volgende dag draaide de wind en er brak een periode aan van hevige kou, waarbij het kwik soms daalde tot twintig graden onder nul.

015 d RP-T-00-3713 egende slede, Abraham Delfos, 1776

Alle tekeningen zijn van A.Delfos en bevinden zich in het Rijksmseum 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s