Driewerf Charles I van Engeland

255px-Charles_I_(Prince_of_Wales)  In de collectie van de Engelse koningin bevindt zich een portret in drievoud van koning Charles  

dbn8vdeyecjrdngctsby

Charles I in drievoud. geschilderd door Anthony van Dijck (Collectie Elizabeth II)

Als jonge kroonprins bezocht Charles, de latere koning van Engeland, de collectie van de Spaanse koning in Madrid. Zo’n verzameling wilde hij ook en terug in Londen begon hij met aankopen van schilderijen en beelden van kunstenaars als Dürer, Van Dijck, Rubens en vele anderen. Hij vergat niet op allerlei leeftijden portretten van zichzelf te laten maken. Daaronder bevindt zich een schilderij dat zou passen in een ouderwets politierapport. We zien de koning namelijk en face en twee keer en profil geschilderd

King_Charles_I_by_Gerrit_van_Honthorst_sm 1628

Charles geschilderd door Gerrit van Honthorst in 1628 (Nat. Portrait Gallery London)  

door niemand minder dan Anthony van Dijck. Daar zat een bedoeling achter want het schilderij werd naar Rome gestuurd met de opdracht aan de beroemde beeldhouwer Lorenzo Bernini een marmeren buste te maken aan de hand van het drievoudige portret. In Rome liepen ze zich het vuur uit de sloffen om het de Engelse koning naar de zin te maken in de hoop en de verwachting dat hij Engeland terug zou brengen in de moederschoot van de katholieke kerk. In de zomer van 1636 arriveerde het beeld in Londen. Charles nam de kop vol bewondering in handen, niet wetend dat dertien jaar later de beul op eenzelfde wijze zijn afgehakte hoofd in handen zou houden. De marmeren buste ging helaas verloren bij een paleisbrand in 1698.

 

Charles I execution

De beul toont het afgehakte hoofd van Charles I

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s