De Engelse zweetziekte

35NEDF49[1]  In 1529 werden de Hagenaars overvallen door een dodelijke ziekte 

De Middeleeuwse mens was omringd door allerlei ziekten en kwalen waartegen geen kruid was gewassen. Onverhoeds en onverklaarbaar, braken er epidemieën uit die talloze slachtoffers eisten. Zo was er de telkens weerkerende pest, die de halve bevolking uitroeide. In oktober 1529 bereikte de ‘Engelse zweetziekte’, Den Haag. Jonge en krachtige mensen zakten plotseling in elkaar. Ze begonnen hevig te zweten, kregen het benauwd, leden aan hartkloppingen, ledematen zwollen op en men begon te ijlen. Als een patiënt in coma raakte betekende dat meestal het einde, daarom werd uit alle macht geprobeerd om de zieken wakker te houden. Lijders die overeind kwamen en angstig en benauwd een raam openden of naar buiten vluchtten stierven kort daarna. De patiënten werden vastgebonden, diep onder de dekens gestopt en de haard werd opgestookt.

gasthuizen456 (1) miniatuur ca 1400 Archief Kathedraal Doornik

Miniatuur ca. 1400 Archief Kathedraal van Doornik 

Als men de eerste 12 tot 14 uur de ziekte overleefde, was er een goede kans op herstel, maar velen haalden dat niet. De doodsklokken luidden de hele dag. Het leven lag stil. Er werd geen markt gehouden, het stadsbestuur vergaderde niet. De priesters riepen op tot bidden, biechten, vasten en het brengen van aalmoezen naar de kerk. De ziekte werd gezien als een straf van god, waarbij werd gewezen op het sluiten van kloosters in die tijd, onder druk van de reformatie. Even plotseling als zij gekomen was, verdween de ziekte weer.

media_xl_3654268 Rembrandt van Rijn, jongen na aderlating flauwgevallen

Een jongen is flauwgevallen na een aderlating. (Rembrandt) 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s