Je houdt je hart vast

thomas-nast-2 Objecten uit het Nederlands kunstbezit krijgen soms een onzekere bestemming 

Domenicus van Tol

Paneeltje toegeschreven aan Domenicus van Tol. (Collectie Nederland)

Je houdt je hart vast

Self portrait *oil on canvas  *72.4 x 55 cm  *1660–1670

Domenicus van Tol, zelfportret 

Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is onlangs een alleraardigst schilderijtje gerestaureerd uit de Collectie van de Staat, dat in belabberde toestand terugkeerde van een buitenlandse bruikleennemer. Het paneeltje wordt toegeschreven aan Domenicus van Tol (ca 1635-1676) een neef en leerling van de Leidse fijnschilder Gerard Dou, die meer schilderijtjes van dezelfde vrouw heeft gemaakt, bezig met huiselijke werkjes. Na de nauwgezette en kostbare restauratie gaat het schilderij weer ….. naar de buitenlandse bruikleennemer.

Ik moest onmiddellijk denken aan de tijd dat ik net directeur was van het Westfries Museum. Zeer tegen mijn zin besloot de gemeente Hoorn op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een aquarel met een olifant uit te lenen voor het gastenverblijf van het Witte Huis in Washington. De olifant is sedert de karikaturen van Thomas Nast het symbool van de Republikeinen en de ezel die van de Democraten. Dit als gevolg dat een republikein een keer een democratische presidentskandidaat in 1828 voor ‘ezel’uitschold.

thomas-nast-3

Thomas Nast 

De aquarel maakte deel uit van een portefeuille met voorbeelden voor kamerbehangsels van de Maatschappij van Weldadigheid in Hoorn, waar ondermeer door armlastige lieden, beschilderde behangsels werden gemaakt.

Toen ik later informeerde naar de bruikleen, wist niemand waar de olifant was en de bruikleen is nooit teruggekeerd.

Later toen ik vele malen Nederlandse ambassades in het buitenland bezocht en andere voor bruiklenen in aanmerking komende instellingen, kromp mijn hart ineen bij het zien van kunstwerken uit Nederlands bezit, waar achteloos mee werd omgegaan en die soms spoorloos verdwenen.

Grote terughoudendheid in het uitlenen van Nederlandse kunst naar niet-musea in het buitenland lijkt mij geboden.

Je houdt je hart vast. 

H2496-L19332628

Soortgelijk aan Van Tol toegeschreven schilderijtje 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s