Het topje van de Mont Blanc

Topje  Mont Blanc  Meer dan 200 jaar geleden hakte iemand het topje van de Mont Blanc

Eén van de vele wonderlijke dingen die in het Teylers Museum in Haarlem worden bewaard, is het topje van de Mont Blanc. Kunstenares Vibeke Mancini werd hierdoor zo geboeid, dat zij toestemming kreeg om een copie te maken met de bedoeling die boven op de berg te herplaatsen. (zo lees ik in de NRC van 21 december 2017) Het resultaat van het project is een boek. Het herplaatsen is nog niet gelukt, maar wel heeft Vibeke tijdens haar speurtocht een kunstenaar uit Ecudor ontmoet die zich ook bezig houdt met bergtoppen. Hij heeft een topje van de hoogste berg in Engeland geplukt. De twee bergtoppers kunnen het nu bijzonder goed met elkaar vinden.

047 a 850484 prent Christian von Mechel, Teylers Museum

De tocht naar het topje van de Mont Blanc in 1787, getekend door Chr. von Mechel

Jaren geleden heb ik al eens een verhaaltje geschreven over de tocht naar de Mont Blanc in 1787 en het topje dat toen is ontvreemd. Ik heb het weer tevoorschijn gehaald en hieronder gezet.

220px-Descent_from_Mont-Blanc_in_1787Terwijl Italië en Frankrijk nog altijd ruziën over de vraag in welk land het topje van de Mont Blanc nu precies ligt, weet de oplettende Haarlemmer daarop met zekerheid het antwoord te geven. Het topje van de Mont Blanc ligt natuurlijk in het Teylers Museum. In de zomer van 1787 besloot de wetenschapper Horace Bénédict de Saussure de ‘Witte Berg’ eens te beklimmen. Hij kleedde zich warm aan, nam zijn huisknecht mee en 18 helpers met dekens, manden en een laddertje en klauterde naar boven. Onderweg nam hij natuurkundige proeven, bijvoorbeeld over het kookpunt van het water op grote hoogte. Boven besloot hij een souvenir mee te nemen. Het topje van de berg werd afgehakt. Directeur Martinus van Marum hoorde van het avontuur en in 1802 kocht hij het topje en nog wat spullen van de zoon van de bergbeklimmer voor zijn Teylers Museum.

266px-Voorgevel_Teylers_Museum

Teylers Museum Haarlem 

 

2 gedachtes over “Het topje van de Mont Blanc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s