Kröller-Müller

007 _BAR3521HR   Het fortuin van een echtpaar leidde tot een park met een prachtig museum

Uploaded by marketing

Hélène Müller en Anton Kröller 

Anton Kröller was de zoon van een Rotterdamse aannemer en kleinzoon van een Duitse immigrant. Na de H.B.S. liep hij stage bij de Duitse scheepsmakelaar  Müller & Co. Weer terug in Nederland, werd hij belast met de leiding over de Rotterdamse vestiging van het bedrijf. Hij maakte kennis met Hélène, de dochter van de baas. Dat was naar de zin van de oude Müller: ‘Als het enigszins kan, trouw, want ik kan niet zonder hem’. Het stel trouwde op 15 mei 1888 en ging in Rotterdam wonen. Vader Müller stierf een jaar later en Anton kreeg de touwtjes in handen. Zijn ambities kenden geen grenzen. De firma

_PLO0189

Het jachthuis 

deed onder meer zaken in Spanje, Rusland, Argentinië en Zweden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wist Kröller vanuit het neutrale Nederland, zowel met Duitsland als met Engeland handel te drijven. Het geld stroomde binnen. Anton kocht grond op de Veluwe, totdat hij een aaneengesloten gebied van meer dan 6000 hectare in zijn bezit had. Hélène hield zich voortdurend bezig met haar grote liefdes: moderne kunst en architectuur. Onder leiding van haar leermeester en adviseur professor H.P. Bremmer, een autoriteit op het gebied van moderne kunst, verzamelde Hélène honderden werken van onder meer Monet en Picasso. Zij kocht zoveel werk van Van Gogh dat de collectie na die in het Van Goghmuseum, de grootste ter wereld is. De eerste opdracht voor Berlage was de bouw van een jachthuis, dat vooral moest dienen om familie, vrienden en relaties te ontvangen. (fragment uit mijn artikel in G-Geschiedenis 2017-8)

006 _BAR3545HR.jpg

De kamer van Hélène met de omstreden erker 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s