De ijzeren kerstkrans

7ed4bbe2357a23ef7f5bcd2de52db5f4722901bb  Hoe de grap met een kerstkrans bijna uit de hand liep

Piet woonde in De Kooi en werkte bij de Grofsmederij. Hij was een vrolijke snaak, die altijd liep te zingen of te fluiten en graag iedereen voor de gek hield. Dat wilden zijn makkers hem een keer betaald zetten. Tegen de kerst meldden zij zich bij mijn vader met een ijzeren ring zo groot als een kerstkrans en vroegen of hij daar iets omheen kon bakken. Mijn vader krabde zich achter zijn oor, wikkelde deeg om het ijzer en streek er een laagje eigeel met melk overheen. Glanzend ging de ‘krans’ de oven in en kwam er prachtig weer uit. Niet van echt te onderscheiden. Op zaterdag voor kerstmis reed ik op mijn fiets door de snijdende kou om de krans te bestellen. De vrouw van Piet keek verbaasd naar de mooie krans in de doos. ‘Van wie komt dat jongen?’. Ik haalde mijn schouders op: ‘Geen idee’. ‘Dat zal best smaken’, zei de vrouw voldaan.

Kerstkrans-vruchtjes

’s Avonds laat werd er woest aan de bel getrokken. Mijn vader en moeder lagen uitgeteld na de drukke zaterdag op de bank. ‘Wie zal dat nou zijn?’ Voor de deur stond Piet, wit van woede. Hij stak de krans vooruit en riep: ‘Kijk nou eens, de vorm zit er nog in’. Mijn vader schoot in de lach: ‘Hoe denk je nou dat een krans wordt gemaakt man?’. Piet begreep dat hij bij de neus was genomen. Hij kreeg een kop als vuur en stamelde een verontschuldiging. ‘Nou hebben we niks’, zei hij beteuterd. ‘Wacht even’, zei mijn vader en liep naar het magazijn achter de winkel. Hij kwam terug met een krans, ‘Alsjeblieft, die hadden we nog over, vrolijk kerstmis’. ‘Dank je wel’, mompelde Piet. ‘Hartelijk dank en ook fijne kerstdagen. Hij stapte op zijn fiets en reed fluitend weg. Juist op dat moment begonnen de klokken van de St.Jozefkerk aan de Herensingel te luiden voor de nachtmis.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s